fbpx

Opozicija v parlamentu nad koalicijo kar s solzilcem

Foto: epa

Opozicija je v kosovskem parlamentu znova aktivirala solzilec in prekinila prvo letošnje zasedanje v parlamentu. Zaradi agresivnega plina so si nekateri poslanci nadeli kar plinsko masko, drugi pa so parlament zapustili. S solzilcem opozicijska Samoopredelitev sicer že od oktobra dalje blokira delo parlamenta, ker nasprotuje večji avtonomnosti Srbov na Kosovem.

Čeprav so vsakega poslanca in obiskovalca pred vstopom v parlament varnostno pregledali, je opoziciji kosovskega parlamenta vseeno uspelo v dvorano pretihotapiti solzilec in ga med sejo parlamenta tudi sprožiti. Seja je bila zato prekinjena, morali so jo nadaljevati popoldan. Pred nadaljevanjem seje je predsednik parlamenta Kadri Veseli iz dvorane odstranil 23 opozicijskih poslancev.

Po navedbah policije naj bi v zvezi z današnjim incidentom aretirali šest ljudi, med njimi tudi dva poslanca.

Foto: epa

Foto: epa

Solzilec v parlamentu že od oktobra
Opozicijska Samoopredelitev sicer že od oktobra s solzilcem blokira delo parlamenta, saj nasprotuje bruseljskemu sporazumu med Beogradom in Prištino o oblikovanju skupnosti srbskih občin. S to skupnostjo bi kosovski Srbi dobili večjo avtonomijo. Z blokado dela parlamenta želi Samoopredelitev doseči odstop vlade in razpis predčasnih volitev.

Pred začetkom današnje seje se je v podporo opoziciji pred zgradbo parlamenta zbralo okoli 200 njenih privržencev, ki so ponavljali zahteve Samoopredelitve.

Opozicija organizirala tudi proteste
Ob začetku parlamentarne seje je poslance sicer nagovoril eden pomembnejših predstavnikov opozicijske Samoopredelitve Visar Ymeri. Poudaril je, da oblasti v Prištini niso zakonite, ter dodal, da 200.000 podpisov pod peticijo za predčasne volitve dokazuje, da mora vlada odstopiti.

Že v sredo je opozicija v Prištini organizirala proteste, ki se jih je udeležilo več deset tisoč ljudi. Opozicija je tudi predložila podpise desetih odstotkov prebivalstva za razpis referenduma o srbski manjšini na Kosovu, a ta referendum je vlada že zavrnila.

M. G., STA