Opozorilo: Novi val migrantov je že na vratih Evrope

Foto: epa

Na turški meji vlada kaos. V zadnjih 48 urah je tja prispelo več kot 35.000 novih beguncev, ki bežijo iz obkoljene pokrajine Alep. V naslednjih dneh jih pričakujejo še dodatnih 60.000, je povedal turški minister za zunanje zadeve. Predstavniki evropske diplomacije pa Evropo svarijo, da jo čaka nov, ogromen migrantski val.

Najmanj 35.000 Sirijcev je v zadnjih dveh dneh prišlo na turško mejo, je povedal Sulejman Tapisz, guverner tamkajšnje turške pokrajine Kilis. Begunci so nameščeni v taboriščih na turški strani turško-sirske meje, a jih v državo še niso spustili, poroča Večernji.hr. Zaradi tega je Turčija deležna mnogih kritik mednarodne skupnosti, saj je pred nekaj dnevi – da bi lažje obvladovala migrantski tok – od Europske unije prejela tri milijarde evrov.

Luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn je na razgovoru med predstavniki držav, ki se soočajo z migrantsko krizo, opozoril, da novi val beguncev iz Alepa predstavlja veliko nevarnost, da se proti državam srednje in severne Evrope začne valiti nov, ogromen val migrantov.

Turki trdijo, da svojih meja niso zaprli, a beguncev v Turčijo vseeno niso spustili
“Naše meje niso zaprte, pa vendar v tem trenutku ni potrebe, da bi te ljudi namestili znotraj naših meja,” se je na očitke odzval Tapisz. Dodal je še, da so vsi begunci prejeli hrano, pokrivala in šotore.

Mevlüt Çavuşoğlu, turški minister za zunanje zadeve, ki je tudi šef diplomacije v Amsterdamu, je v pogovoru z nizozemskimi oblastmi povedal, da v naslednjih dneh pričakujejo vsaj še 60.000 beguncev. Ob tem je zavrnil kritike, da je Turčija spremenila svojo migrantsko politiko.

“Še naprej puščamo naše meje odprte za tiste ljudi, ki bežijo pred agresivnimi režimi in ruskimi zračnimi napadi na ozemlju Sirije,” je povedal Çavuşoğlu po razgovoru s predstavniki držav EU, ki se soočajo z migrantsko krizo na balkanski poti.

A. D.