Orban evropski eliti: Madžarska se je ubranila pred masovnimi migracijami in finančnim špekulantom Sorosom

Foto: epa

Madžarski premier Viktor Orban je imel v sredo v Evropskem parlamentu izvrsten govor, s katerim je potrdil suverenost države pri soočanju z najtežjimi problemi, kot sta masovni migrantski val ter špekulantska politika mogotca Georgea Sorosa. Madžarski premier je poudaril, da mora biti delovanje nevladnih organizacij transparentno, nezakonite migracije pa so po njegovem neskladne z evropskimi ustanovnimi pogodbami.

“Zavedam se, da je moč, velikost in teža Madžarske veliko manjša od finančnega špekulanta Georgea Sorosa, ki zdaj napada našo državo,” je povedal Viktor Orban v Evropskem parlamentu, kjer so ga zaradi nesprejemanja določenih evropskih politik, kot je sprejem nezakonitih migrantov, poskušali neuspešno očrniti številni evrokrati. Za Sorosa je Orban dejal, da je s svojimi finančnimi špekulacijami uničil na milijone življenj Evropejcev, le na Madžarskem so ga uspeli kaznovati.

Madžarski premier je v Evropskem parlamentu povedal, da Soros zapravlja ogromne količine denarja v podporo nelegalnim migrantom, in sicer na način, da pod pretvezo civilne družbe finančno podpira številne lobistične organizacije. Njegovo omrežje dopolnjujejo še mediji ter številni ljudje in njegova univerza. Zaradi njegove moči se ga ne sme podcenjevati, ocenjuje Orban, saj “gre za mogočnega milijarderja z neverjetno močjo pri uresničevanju njegovih interesov, pri čemer ne spoštuje niti ljudi niti Boga“.

Nezakonite migracije so neskladne z evropskimi pogodbami
Ko je Orban v sredo nagovoril poslance Evropskega parlamenta, je pojasnil, da je največja razlika med Madžarsko in Evropsko komisijo ravno zaradi njene migracijske politike. “Naše stališče je jasno: menimo, da zahteva obvezne naselitve migrantov ni skladna z ustanovnimi pogodbami Evropske unije. Odločitev o tem, kdo lahko živi na Madžarskem, lahko sprejmejo samo madžarski državljani.” Pri tem se je spet obregnil ob Sorosa, ki želi s svojimi nevladnimi organizacijami v EU pripeljati milijon migrantov letno. Po mnenju Orbana lahko to preveri vsakdo na podlagi Sorosovih javnih izjav, saj je za uvoz migrantov zagotovil tudi sredstva. “Mi zavračamo ta način,” je bil jasen Orban in temu dodal, da stroška za njihovo naselitev ne želi prevaliti na pleča Madžarov, ki so v preteklosti že tako veliko pretrpeli.

Ograja na Madžarskem. (Foto: Epa)

Glede prepovedi Sorosovih nevladnih organizacij pa je Orban dejal, da zgolj sledi ameriški praksi, kjer so jih po izvolitvi Donalda Trumpa prav tako prepovedali. Bolj ključno se madžarskemu premierju zdi vprašanje, kako zagotoviti transparentno delovanje tujih in finančno močnih lobističnih skupin, ki želijo vplivati na demokratično odločanje. Kot je povedal, Madžari ne želijo nič drugega kot to, da se ve, čigav je denar in kakšni so interesi za določenimi nevladnimi organizacijami.

C. Š.