fbpx

Orban s februarjem uvaja omejitev cen prehrambnih artiklov

Madžarski premier Viktor Orban bo omejil cene nekaterih prehrambnih artiklov, ki rastejo zaradi cen energentov na svetovnem trgu. (Foto: epa)

Madžarski premier Viktor Orban uvaja omejitev višine cen za nekatere prehrambne artikle. Omejitev bo v veljavi s februarjem, in sicer za šest osnovnih živil. Gre za novo velikodušno potezo madžarske vlade v teh težkih kriznih časih. Znano je, da so višje cene živil posledica višjih cen energentov na globalnem trgu, cene pa rastejo povsod po Evropi. A to združene opozicije ne odvrača od nagajanja in zavajanja. 

Kot je ob tej priložnosti sporočil madžarski predsednik vlade se bo omejitev višine cen nanašala na sledeče izdelke: moko, sladkor, sončnično olje, mleko, svinjski krak in piščančja prsa. S 1. februarjem bodo cene teh izdelkov povrnjene na raven s 15. oktobra lani, poroča Rzeczpospolita.

Vzrok za rast cen hrane, ki ga je izpostavil tudi Viktor Orban je jasen – rast cen energije, kar dviguje cene v celotni Evropi. Februarska cenovna olajšava (boniteta) pa se bo nanašala na vse trgovine po državi. Novembra 2021 je Orbanova vlada že uvedla najvišjo ceno za bencin. Takšna poteza bo obvarovala potrošnike pred hitro rastjo cen in omejila inflacijo.

Višje cene energentov na svetovnem trgu dražijo tudi madžarsko hrano. Vendar pa se je Orbanova vlada odločila, da se bo škodljivemu pojavu postavila po robu in pogumno zaščitila potrošnika. (Foto: epa)

Odločitev je bila sprejeta za obdobje treh mesecev, februarja pa bi bila lahko podaljšana. Do konca junija je bila uvedena tudi zamrznitev hipotekarne obrestne mere. Na takšen način se skuša zaščititi posojilojemalce pred naraščajočimi obroki. Odločitev je bila sprejeta tedaj, ko je Madžarska nacionalna banka uvedla višje obrestne mere od pričakovanih.

Dobrota je sirota: Združena opozicija zavaja glede gospodarskega stanja zaradi političnih apetitov
Novembra je inflacija na Madžarskem sicer znašala 7,4 odstotka in je bila najvišja v obdobju zadnjih 14 let. Volitve na Madžarskem so načrtovane 3. aprila, vladajoči Fidesz pa se bo prvič spopadel z zvezo opozicijskih strank, kamor so med drugim vključeni tako Jobbik kot tudi socialisti.

Opozicijski kandidat za premierja je Péter Márki-Zay, župan mesta Hódmezővásárhely. V skladu z decembra objavljeno javnomnenjsko raziskavo, ima Fidesz pred konkurenco 5 odstotkov prednosti. Opozicija sicer navkljub dejstvu, da so visoke cene živil posledica višjih cen energentov na globalnem trgu javnost zavaja s “tragičnim stanjem” v gospodarstvu.

Domen Mezeg