fbpx

Orban: “Ljudje so s Trumpovo zmago dobili priložnost, da se spustijo na realna tla”

Foto: epa

Viktor Orban je prepričan, da je Trumpova zmaga dobra priložnost za Zahod, da se osvobodi politične korektnosti. Orban sicer to, da je na ameriških volitvah zmagal Donald Trump, označuje kot konec “liberalne kvazi-demokracije”, z njegovo zmago pa se bo Zahod lahko končno rešil ujetništva ideologij, ki izkrivljajo realnost prav s politično korektnostjo.

“Rezultat volitev kaže na premik v razmišljanju ljudstva,” je Orban povedal v svojem govoru, ki ga je imel na konferenci v Budimpešti, ki jo je organizirala Evropska banka za obnovo in razvoj. Te besede pa je ponovil tudi med svojim poslovnim potovanjem v London, kjer je na enodnevnem uradnem obisku v Veliki Britaniji pripomnil, da ima velika zmaga republikanskega kandidata ogromen pomen za zmago svobodnega izražanja v zahodnem svetu.

Orban prepričan, da je s Trumpovo zmago prišla odlična priložnost
Orban je novinarjem zaupal: “Svet vedno pridobi koristi, kadar se uspe sprostiti iz ujetništva trenutno prevladujočih ideoloških gibanj. In prav to se je pravkar zgodilo v Združenih državah Amerike. To daje tudi drugod po zahodnem svetu priložnost, da se ljudje osvobodijo ujetništva ideologij, politične korektnosti, načinov mišljenja in izražanja, ki so oddaljeni od realnosti. Ponuja se priložnost, da se spustijo nazaj na Zemljo in vidijo svet, kot je v resnici.”

Na konferenci Evropske banke za obnovo in razvoj je sicer Orban spregovoril o razvoju svoje države v zadnjih šestih letih. Dodal je, da je največji izziv najti nove načine za povečanje konkurenčnosti v soočanju s svetovno konkurenco, možnost do uresničitve le-tega pa vidi v zmanjšanju birokracije, nizkih davkih ter izboljšavah na področju izobraževanja. Dotaknil pa se je tudi najbolj aktualne teme ta hip – ameriških volitev, in sicer: “Živimo v času liberalne kvazi-demokracije, in to že zadnjih 20 let, zato je prav, da se lahko vrnemo k pravi demokraciji.”

Portal Breitbart še poroča, da je Orban vzkliknil, da je svet čudovit, in s tem komentiral tako volitve v ZDA kot odločitev Velike Britanije, da zapusti Evropsko unijo. “Brexit ni tragedija, niti približno. To ni poraz, ampak poskus velikega naroda, da sam postane uspešen po drugačni poti, kot so jo izbrali vsi ostali. Kar šteje, je pot do uspeha.”

M. S.