fbpx

Orban: ”Najboljši migrant je tisti migrant, ki ne pride”

Foto: STA

Z izjavo, da je najboljši migrant tisti migrant, ki ne pride, je madžarski premier Viktor Orban dvignil veliko prahu. Poudaril je, da se Evropa ne more več soočati s tako nekontrolirano maso tujcev, ki prihaja vsak dan. Podpira namere Avstrije, da zmanjša število migrantov, ki prečkajo njeno mejo. Medtem potekajo v EU pogovori o skupnem reševanju migrantske krize. 

Čeprav so Orbana še poleti vsi kritizirali zaradi migrantske krize, ga danes s postavljanjem ograje in zaostrovanjem migrantske politike posnema veliko držav. ”Najboljši migrant je tisti migrant, ki ne pride,” je dejal v enem od nedavnih intervjujev ter pohvalil namere Avstrije, da zmanjša število migrantov, ki prečkajo njeno mejo. ”To je najpomembnejša odločitev zadnjih nekaj mesecev,” je avstrijsko odločitev komentiral Viktor Orban.

Pri postavitvi ograje prevladal zdrav razum
”Evropa se ne more neomejeno in brez kontrole soočati s tako velikimi masami tujcev,” je povedal Orban in dodal, da je v primeru postavitve ograje na madžarsko-srbski meji prevladal zdrav razum. Prav z ograjo pa je Orbanu uspelo preusmeriti migrantski tok, ki je prej potekal preko Madžarske, sedaj pa preko Slovenije.

Nekatere države ne sprejemajo vrnjenih migrantov
V Evropski uniji med tem potekajo pogovori o tem, kako bi države v trenutni migrantski krizi nastopile skupaj, a je njihova mnenja težko uskladiti. Proti postavljanju ograj je med drugim tudi visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini, ki opozarja na morebitne negativne ekonomske posledice, ki jih lahko gradnja ograj med državami članicami prinese, poroča Daily Mail.

Dodatne težave pa prinaša tudi vračanje ekonomskih migrantov v države, iz katerih so prišli. Kot poudarja vodja mednarodne humanitarne organizacije International rescue committee David Millband, je vračanje nujno potrebno, a je velikokrat oteženo, saj države, kot je na primer Pakistan, zavračajo sprejemanje vrnjenih migrantov.

M. G.