fbpx

Orban o Merklovi: Z njo je odšel del življenja Srednjeevropejcev

Foto: EPA

8. decembra je Angela Merkel zapustila nemško kanclerstvo in z njo je odšel košček življenja Srednjeevropejcev, je zapisal madžarski premier Viktor Orban. Izpostavil je tudi, da bo obnovitev evropskega sodelovanja v obdobju po Merklovi zahtevala nadčloveška prizadevanja. “Je Angela Merkel odprla vrata težavam? Ali je bilo nasprotno – je poskušala ostati neomajna, pa jo je pritisk z leve potisnil v stran,” se je vprašal in si tudi odgovoril: le čas bo povedal.

Mi smo razumeli njo, ona pa je razumela nas. Sovjetska invazija, komunistična diktatura, odpor in ljudska gibanja v letih 1988-89, zmaga, svoboda, ponovna združitev in ustanovitelj nove države, kancler Helmut Kohl. “Kot predsednik vlade Madžarske leta 1998 sem imel priložnost opravljati funkcijo nekaj mesecev hkrati s kanclerjem Helmutom Kohlom, dragim, starim prijateljem, krščanskim bratom in zvestim pokroviteljem narodov Srednje Evrope,” je zapisal madžarski premier Viktor Orban in nadaljeval, da sta z Angelo Merkel morala leta skupaj prenašati stiske opozicije. Najprej je postala kanclerka, potem so se pet let pozneje vrnili na oblast. Obvladovali so finančno krizo leta 2010, bili so partnerji v boju za ohranitev Evropske unije in skupaj so nemočno in brez zadržkov opazovali evropsko tragedijo izbruha rusko-ukrajinske vojne.

Zvesti in disciplinirani Nemci, uporni in nepremišljeni Madžari so se zavzeli za skupni cilj: Evropo, v kateri se lahko vsi narodi počutijo kot doma. In potem zlom, odprta fraktura leta 2015, selitvena invazija. Vrsta poškodbe, zaradi katere športnikovo gibanje nikoli ni več takšno, kot je bilo nekoč. Rehabilitira, se trudi, bori, a bolj iz časti. Ve in čez nekaj časa tudi prizna, da stare forme ne more dobiti nazaj. Migracijska kriza je bila sama po sebi velik preizkus. Pojavil se je Rubikon, ki je razkril globoke filozofske, politične in čustvene razlike med nami glede koncepta narodov, svobode in vloge Nemčije.

Foto: STA

Razkrilo se je, da je za Madžare in druge srednjeevropske državljane domovina ključnega pomena. Narod je izvor, brez domoljubja ne more biti zdravega čustvenega življenja. Izkazalo se je, da so Nemci na drugi poti evropske civilizacije, nekakšne postkrščanske in postnacionalne države. Madžari smo razumeli, da Nemci tega ne vidijo kot problem. Tega nimajo za civilizacijsko bolezen, ki jo je treba odpraviti, ampak za naraven, celo zaželen in za moralno vrhunski izid. Tkanina evropske enotnosti  je razpadala in ni je bilo mogoče ustaviti. Migracije, spol, federalizirana Evropska unija, germanizacija Evrope. Obnovitev evropskega sodelovanja bo v obdobju po Merklovi zahtevala nadčloveška prizadevanja.

Je Angela Merkel odprla vrata težavam? Ali je bilo nasprotno – je poskušala ostati neomajna, pa jo je pritisk z leve potisnil v stran? Danes še ne poznamo odgovora na to vprašanje. Če pogledamo agendo nove, levičarske nemške vlade, ki se zavzema za priseljevanje, je pro-spolno usmerjena in ima federalistično, pronemško evropsko agendo, sta možna oba odgovora na skrivnost Merklove. Čas bo povedal. “Kot nekdanjemu soborcu mi je edino žal, da njeno življenjsko delo, 16 let njenega delovanja v vlogi kanclerke, ni niti nam, njenim kolegom, pustilo odgovorov. Eno je gotovo: obdobje dvoumnosti in prikrite politike se je z Merklovo končalo. Z vstopom v novo dobo so se rokavice odložile,” je še sklenil Orban na portalu AboutHungary.

Sara Bertoncelj