fbpx

Orban opozarja: “Evropo bo zajelo preganjanje kristjanov, če ne zavarujemo Bližnjega vzhoda!”

Viktor Orban (Foto: epa)

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban napoveduje, da bo Evropo zajelo preganjanje kristjanov, če ne zavarujemo Bližnjega vzhoda. Voditelje EU je pozval, naj zavarujejo kristjane v Afriki in na Bližnjem vzhodu ali pa tvegajo uničenje Evrope. Orban je dejal, da bo Madžarska pri tem prevzela vodilno vlogo pri zagotavljanju pomoči krščanskim manjšinam, katerim bi z različnimi programi pomagala, da se varno vrnejo v svojo domovino.

Mi, Madžari, želimo, da se sirijski, iraški in nigerijski kristjani vrnejo domov, v deželo, v kateri so na stotine let prebivali njihovi predniki. To imenujemo madžarska solidarnost, Madžarska pomaga,” je po mednarodnem posvetu o krščanskem preganjanju in konferenci z naslovom Iskanje odgovorov dolgo prezrte krize” dejal Orban. “Skupina evropskih intelektualnih in političnih voditeljev želi ustvariti mešano družbo, ki bi v samo nekaj generacijah popolnoma spremenila kulturno in etnično identiteto celine, pa tudi krščansko naravo,” je po poročanju Breitbarta dejal Orban. “Madžarska nasprotuje temu, kar Evropa trenutno počne. Delamo, kar moramo storiti v skladu z lokalnimi krščanskimi voditelji. To je za skupnost, ki jo vodijo, najpomembnejše. Ljudem želimo pomagati, da se vrnejo v svoje domove.”

Preganjanje kristjanov bi moralo zbuditi Evropo, a elita molči
Predsednik madžarske vlade je opozoril tudi na “preganjanje kristjanov v Evropi, ki je preganjanje duhovne narave in deluje z uporabo subtilnih in žaljivih metod ter je nedvomno nepravično, diskriminatorno in boleče,” nato pa dodal, da se “nikakor ne more primerjati z brutalnim in telesnim preganjanjem, ki so jih utrpeli kristjani v Afriki in na Bližnjem vzhodu“. Ob tem je opozoril, da je “največja nevarnost, ki nas ogroža, ravnodušna tišina evropske elite, ki se odpoveduje svojim krščanskim koreninam, kljub dejstvu, da bi morebitna usoda kristjanov na Bližnjem vzhodu morala zbuditi Evropo. Kar se je zgodilo tam, se lahko zgodi tudi z nami.

Lidl je pod pritiski že pred nekaj časa iz cerkve na Santoriniju na nekaterih svojih embalažah odstranil krščanske simbole (Foto: Twitter)

“Dejstvo je, da je krščanstvo danes najbolj preganjana vera. Kar 215 milijonov kristjanov v 108 državah trenutno trpi za različnimi oblikami preganjanja. Štirje od petih, ki so zatirani zaradi veroizpovedi, so kristjani. Leta 2015 so v Iraku kristjana ubili na vsakih pet minut,” je poudaril. “Za nas je Evropa krščanska celina in takšno jo želimo ohraniti. Čeprav morda ne bomo mogli ohraniti celotne, bi želeli rešiti vsaj del, k ga je dobrodelni Gospod zaupal Madžarom.”

A. L.