fbpx

Orbán: “Podnebna politika EU ne sme obremenjevati Srednje in Vzhodne Evrope”

Madžarski premier Viktor Orban (foto: EPA)

Madžarski premier Orbán je ob zaključku vrha EU, ki se je odvijal prejšnji teden, pogovore označil kot uspešne. Madžarska se bo tako zavzemala za dosego “podnebne nevtralnosti” s pomočjo prihodnjih investicij v jedrsko energijo. Ob tem pa Orbán poudarja, da ogljična nevtralnost ne sme biti dosežena na račun Srednje in Vzhodne Evrope.

“Vemo, kako pomemben je boj proti podnebnim spremembam, a mi Madžari se zavedamo, da tak boj stane,” je povedal madžarski premier Viktor Orbán.

“Visoka cena je zato, ker je to draga zadeva,” je ob tem dodal Orbán, ki se zanaša na to, da bo Madžarska dosegla ogljično nevtralnost s povečanim vlaganjem v jedrsko energijo v prihodnosti.

Prihodnost je jedrska energija
Na nedavnem srečanju vrha Evropske unije so voditelji držav članic razpravljali o podnebnih spremembah in proračunu EU. Vse države članice razen Poljske so se po poročanju Voice of Europe strinjale o tako imenovani ogljični nevtralnosti do leta 2050.

Točen način, na katerega to države članice EU nameravajo doseči, zaenkrat ni znan. Kot je bilo že rečeno, Madžari računajo na jedrsko energijo, a ta ima med “zelenimi” v Evropi še vedno negativen prizvok.

Za Orbána je ključno, da za dosego ogljične nevtralnost ne bodo najkrajšega konca povlekle države Srednje in Vzhodne Evrope, ki so revnejše od bogatega Zahoda.

Ivan Šokić