fbpx

Orban razkril tajni dogovor: Iz Turčije bodo v Evropo prerazporedili pol milijona migrantov

Foto: STA

Madžarski premier Viktor Orban je razkril tajni dogovor med EU in Turčijo, skladno s katerim naj bi v Evropo iz Turčije prerazporedili med 400.000 in 500.000 migrantov. Orban temu odločno nasprotuje. Slovaška je zaradi begunskih kvot vložila tožbo na Sodišče EU. 

Na vrhu EU naj bi prišlo do tajnih dogovorov med največjimi državami EU in Turčijo o premestitvah migrantov iz Turčije v EU. Zahodnoevropske države naj bi se dogovorile, da bodo iz Turčije v Evropo v kratkem premestili od 400.000 do 500.000 migrantov. Pogovore naj bi organizirala Nemčija. Migrante bi razporedili po vseh državah.

Viktor Orban je izrazil veliko nasprotovanje tajnemu dogovoru, o katerem so se na vrhu EU in Turčije v nedeljo pogovarjali voditelji osmih držav. V naslednjih dneh naj bi iz Berlina prišlo v javnost, če je bil tajni dogovor dejansko sklenjen.

Morda vas zanima tudi: 
-Orban: Vsi teroristi so migranti
-Ekskluzivno iz diplomatske demarše veleposlaništva ZDA: Kako Nemčija pomaga Rusiji nadzorovati Evropo

Tak dogovor bo po Orbanovem mnenju pomenil velik pritisk na Madžarsko in druge višegrajske države, ki bodo primorane sprejeti večje število migrantov. “Ne le, da hočejo te ljudi privesti v Evropo, želijo jih tudi takoj in obvezujoče razporediti med državami članicami. Tega ne bomo sprejeli,” je bil oster Orban.

Slovaška je medtem na Sodišče EU vložila tožbo zaradi kvot za razporeditev prosilcev za azil med državami članicami. Tožbo je že napovedala tudi Madžarska. 

M. G., STA