fbpx

Orbán v pismu predsednikom strank EPP: Opoziciji ne bi smeli dopustiti, da monopolizira načelo vladavine prava in jo degradira na raven strankarskega orodja

Viktor Orbán (Foto: epa)

V zadnjih tednih smo bili priča še ne videni napadalni in dezinformacijski kampanji proti Madžarski. Predsednik madžarske vlade Viktor Orbán je zato predsednikom strank, ki pripadajo Evropski ljudski stranki (EPP) poslal pismo, v katerem demantira laži, ki smo jim lahko bili priča v zadnjem času. Kot opzarja, so bili v širjenje laži aktivno vpleteni tudi nekateri politiki iz vrst EPP, evropski poslanci pa so po njegovih besedah s sprejetjem resolucije proti Madžarski in s sklicevanjem na laži osmešili sebe in institucijo, ki ji pripadajo. Histerijo je prekinila šele Evropska komisija, ki je nedvoumno potrdila, da izredno stanje na madžarskem ni v nasprotju s pravnim redom EU. Orbán zdaj od vseh, ki so širili laži, pričakuje opravičilo, ne glede na to ali so to počeli nevedno ali pa namerno. Za konec poudari, da načelo vladavine prava, skupna vrednota Evropejcev, ne bi smelo biti degradirano na politično strankarsko orodje.

V zadnjih tednih smo bili priča še ne videni napadalni in dezinformacijski kampanji proti Madžarski. Predsednik madžarske vlade Viktor Orbán je zato predsednikom strank, ki pripadajo Evropski ljudski stranki (EPP) poslal pismo, v katerem uvodoma navaja: “V času, ko se osredotočamo na spopadanje z izzivi epidemije novega koronavirusa po svetu, ko so na kocki človeška življenja, je bil proti nas sprožen koordiniran napad – brez resničnih osnov. Jaz in moja država smo bili napadani nepravično, na temeljih pristranske ideološke kampanje že pred tem, a ta je bil najbolj krut in ciničen, ki sem ga izkusil, ker namerno spregleda to, da se je vlada, ki je bila ciljana, obupano bori za človeška življenja.”

V širjenje laži so bili aktivno vpleteni tudi nekateri politiki iz vrst EPP
Tisti, ki so sodelovali v tem političnem napadu so to počeli s širjenjem dezinformacij in laži, je jasen Orbán.

Njihova propaganda je trdila, da je bil madžarski parlament zaprt, čeprav se je neprestano sestajal in je bil prostor razgretih debat. Trdili so, da sem pridobil neomejene pristojnosti. “Nasprotno: pristojnosti parlamenta so bile razširjene na račun pristojnosti vlade,” pojasnjuje Orbán.

Pristojnost, da konča izredno stanje ali odpravi katerikoli drug odlok, ki ga je sprejela vlada, je bila, kot pojasnjuje, predana parlamentu: “Naši formalni politični nasprotniki in, še bolj zaskrbljujoče, nekateri politiki EPP, so bili aktivno vpleteni v širjenje lažnih novic.”

Donald Tusk, predsednik EPP je šel tako daleč, da je potegnil vzporednice med ukrepi, sprejetimi na Madžarskem in Carlom Schmittom, podpornikom in ideologom nacistične Nemčije.

Evropska komisija nedvoumno potrdila, da izredno stanje na madžarskem ni v nasprotju s pravnim redom EU
Evropska komisija je v tem času pod drobnogled vzela ukrepe, ki so bili sprejeti na Madžarskem in nedvoumno je izrazila mnenje, da so ti napadi neutemeljeni. Věra Jourová, podpredsednica Evropske komisije, ki prihaja iz druge politične družine in tako ne more biti obtožena pristranskosti v prid Madžarske, je večkrat zatrdila, da madžarska zakonodaja, ki ureja posebne pristojnosti vlade, ni v nasprotju s pravnim redom Evropske unije,” nadaljuje Orbán.

Věra Jourová (Foto: epa)

Evropski poslanci s sprejetjem resolucije proti Madžarski osmešili sebe in institucijo, ki ji pripadajo
Evropski parlament je obsodil Madžarsko v svoji resoluciji 17. aprila. “S sklicevanjem na nekatere laži iz resolucije so evropski poslanci osmešili sebe in institucijo, ki ji pripadajo, kar bo za vedno ostalo v arhivih Evropskega parlamenta,” ugotavlja Orbán. Šele izjava Komisije je prekinila to politično histerijo.

Evropski poslanci so s sprejetjem resolucije proti Madžarski osmešili sebe in institucijo, ki ji pripadajo (Foto: STA)

Orbán od vseh, ki so širili laži, pričakuje opravičilo, ne glede na to ali so to počeli nevedno ali pa namerno
Kljub temu škoda po Orbánovih besedah ne more biti popravljena: “Hvaležen sem našim resničnim zaveznikom, ki kljub pritiskom, s katerimi se soočajo, ostajajo zvesti resnici in stojijo z nami. Od vseh tistih, ki so bili vpleteni v širjenje dezinformacij, ne glede na to ali so to počeli nevedno ali namerno, v imenu Madžarov pričakujem opravičilo in, da na primeren način sklenejo svoja dejanja.”

Madžarski parlament (Foto: epa)

Načelo vladavine prava ne bi smelo biti degradirano na politično strankarsko orodje
Kot za konec opozarja Orbán, politični opoziciji ne bi smeli dopustiti, da monopolizira načelo vladavine prava in, da degradira to vrednoto, ki si jo delimo vsi, na politično strankarsko orodje. “Kmalu se bomo morali odločiti, ali bomo še naprej podlegali delitvam in ali pa bomo vztrajali enotni in bomo nadaljevali kot vodilna konservativna sila evropske politike,” svoje besede v pismu sklene Orbán.

Rok Krajnc