fbpx

Orban vs. Obama

Foto: STA

Predsednik ZDA Barack Obama je danes na vrhu skupine G20 opozoril pred enačenjem begunske krize in terorizma. Predsednik Madžarske Viktor Orban pravi drugače: “Džihadisti so izkoristili evropsko migrantsko krizo in se skrili med prosilce za azil.” 

Danes sta svoji stališči do globalnega problema migrantskega priseljevanja vsak na svojem koncu sveta predstavila dva pomembna voditelja – Barack Obama in Viktor Orban. Čeprav se svet skupaj bori proti svetovnemu terorizmu, sta imela do nekaterih vprašanj različna stališča.

Obama proti enačenju teroristov z begunci
Zelo pomembno je, da ne zapiramo naših src žrtvam tovrstnega nasilja in tudi nekako ne začnemo enačiti vprašanje beguncev z vprašanjem terorizma,” je na vrhu skupine G20 Obama opozoril na enačenje beguncev, ki bežijo pred vojno, in potencialnih teroristov.

Orban: Džihadisti izkoristili begunski val
Teroristi so namerno in organizirano izkoristili množične migracije in so se pomešali med množice ljudi, ki so svoje domove zapustile v želji po boljšem življenju,” se je glasil nagovor premierja Orbana v madžarskem parlamentu. Poudaril je še pomen pravice do samoobrambe in življenja, ki je bila ogrožena zaradi ekonomskih in ideoloških argumentov. Kritika je letela predvsem na tiste, ki so priseljence brezglavo prevažali v Evropo, ne da bi ob tem poskrbeli za varnost Evropejcev.

Ne menimo, da so vsi teroristi, a nihče ne more zagotovo dejati, koliko teroristov je že prispelo in koliko jih prihaja dan za dnem,” je Orban kritiziral šibko EU zaradi nesposobnih visokih funkcionarjev, ki bi morali storiti več za varnost lastnih državljanov.

M. P., STA