fbpx

Orban želi s spremembo zakonodaje onemogočiti delovanje univerze pod pokroviteljstvom milijarderja Georgea Sorosa

Orban je znova premagal milijarderja Sorosa (Foto: epa)

Univerza milijarderja in kreatorja novega svetovnega reda Georgea Sorosa bi lahko v primeru, če bo madžarski premier Viktor Orban uspel v sprejetje potisniti zakon, ki prepoveduje financiranje višjega šolstva iz tujine,  za vedno zaprla vrata.

Viktor Orban je odkrito kritičen do Sorosa, ki je na splošno znan kot človek, ki je prispeval k zlomu Bank of England, ko je stavil proti funtu, in je zatrdil, da spodbuja množične migracije na Madžarskem.

Po prepričanju Centralne evropske univerze bi nova zakonodaja, za sprejetje katere se zavzema Orban, onemogočila njeno nadaljnje delovanje v madžarski prestolnici Budimpešti. Madžarski premier je odločno izrazil nasprotovanje migrantom in dodal, da se zavzema za sprejetje novih pravil glede nevladnih organizacij, ki prejemajo vire financiranja izven meja Madžarske, s sprejetjem te zakonodaje pa bi med drugim onemogočil financiranje Sorošove univerze, ki jo obiskuje 1800 študentov.

Foto: YouTube/Printscreen

Viktor Orban je bil prvi evropski voditelj, ki je javno podprl kandidaturo ameriškega predsednika Donalda Trumpa in javno branil svojo protimigrantsko držo.

Soroševa univerza se na vse kriplje bori
Rektor univerze Michael Ignatieff je v znak nasprotovanja po poročanju britanskega Expressa poudaril, da bi lahko sprememba zakonodaje vplivala na uničenje madžarskega akademskega življenja in na negativne odnose med Madžarsko in njenimi sosedami, EU-partnerji in ZDA. “Pozivam vlado, da se prične pogajati z nami z namenom, da se najde pot, ki bi univerzi omogočala nadaljnje delovanje v Budimpešti.” 

Zoltan Balog, madžarski minister za šolstvo, je bil s strani univerze obtožen, da se zavzema za sprejetje amandmajev z namenom škodovanja univerzi. Na ta način bi prav tako onemogočili učiteljem, ki ne prihajajo iz EU držav, da bi lahko predavali brez delovnega dovoljenja, kot je to veljalo do sedaj, prav tako bi bili prisiljeni v spremembo imena univerze. Ignatieff je opozoril, da bodo na univerzi branili svoje dosežke in onemogočiti blatenje dela v očeh Madžark in Madžarov.

N. Ž.