Orbanov načrt za obrambo Evrope

Viktor Orban (Foto: epa)

Madžarska vlada je danes sporočila, da je v luči migrantske krize pripravila svoj načrt za obrambo Evrope, ki ga bo premier Viktor Orban osebno predstavil več evropskim voditeljem, med drugim nemški kanclerki Angeli Merkel.

Načrt govori o “schengnu 2.0” s krepitvijo zaščite meja EU in reševanjem begunske krize izven Evrope, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Če neka država ni sposobna izpolniti svojih obveznosti, bi morala prositi za pomoč ali druge države članice ali pa Evropsko agencijo za varovanje meja Frontex,” med drugim na svoji spletni strani poudarja madžarska vlada.

Orban je februarja napovedal razpis referenduma o obveznih kvotah za relokacijo beguncev v EU in Bruslju očital, da nima nobene pravice spreminjati kulturne in verske identitete Evrope. Referendum naj bi potekal v drugi polovici tega leta.

Evropa ne more biti dom milijonom beguncev oz. migrantov
Madžarski premier naj bi se sicer v kratkem srečal z nekdanjim nemškim kanclerjem Helmutom Kohlom. Slednji je pred srečanjem spisal kolumno, v kateri izraža zaskrbljenost zaradi velikega števila ljudi, ki prihajajo v Evropo, in poudarja, da Evropa ne more biti dom milijonom beguncev. Opozarja tudi, da sta morda na kocki mir in svoboda EU.

Kohl zapiše, da se z Orbanom zavedata, da “imamo kaj izgubiti in da se je vredno boriti za evropski projekt, za mir in svobodo”.

 

V. V., STA