fbpx

Orbanova Madžarska: Zaradi socialistov je bila v slabšem položaju kot Grčija, danes je lahko zgled Sloveniji in Evropski uniji

Viktor Orban (Foto: epa)

Člani madžarske delegacije Evropske ljudske stranke so napisali odprto pismo članom Evropskega parlamenta, da bi obelodanili trenutno politično stanje v Budimpešti in vse izzive ter prepreke, s katerimi se v zadnjem času sooča madžarski predsednik vlade Viktor Orban. Pismo je nastalo kot odgovor na povečane medijske pritiske na Evropsko ljudsko stranko, kot tudi pritiske liberalnih univerz in drugih levičarskih aktivistov na vladajočo madžarsko desnico. Evropski poslanci so namreč v zadnjih dneh tarče takšnih in drugačnih pobud, naj izvajajo pritiske na madžarsko delegacijo in posredno njenega voditelja Orbana, da bi dosegli svoj končni cilj – padec demokratične stranke Fidesz, ki je na oblasti od leta 2010, česar si neizmerno želijo George Soros in njegovi podporniki.

Fidesz je v očeh javnosti vidna ko sestrska stranka vladajoče evropske EPP, na Madžarskem pa od konca osemdesetih let prejšnjega stoletja velja za znanilko sprememb in politične inovacije. Fidesz je odigral ključno vlogo pri prehodu iz komunističnega režima v razvito evropsko demokracijo, danes pa uživa visoko podporo madžarske javnosti in ji v zadnjih spletnih anketah dobro kaže tudi pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami. V Fideszu ne dvomijo, da je to posledica trdega dela, saj je stranka v zadnjih letih pogosto “zaplula” v doslej še neznane vode in raziskovala nove poti za prihodnost. Vse to ob stalnem posvetovanju z državljani, ne samo v času volitev na vsaka štiri leta, česar je navajena nasprotna politična opcija.

Madžarski je šlo še leta 2007, ko so jo vodili socialisti, slabše kot Grčiji
Kot so v pismu zapisali člani madžarske delegacije, je bila Madžarska leta 2007 še v precej slabšem položaju kot Grčija. Bila je namreč prva država, ki je mednarodne evropske institucije zaprosila za finančno pomoč, vse to v času, ko je bila na oblasti socialistična stranka. Od leta 2010, ko se je na položaj predsednika vlade znova vrnil Viktor Orban, se je Madžarska hitro preobrazila v državo s praktično ničelno inflacijo in izjemno nizko stopnjo brezposelnosti (med mladimi je stopnja brezposelnosti med petimi najnižjimi v Evropski uniji).

Orbanova Madžarska v zadnjih letih beleži nenehno gospodarsko rast, ki se giblje med dvema in štirimi odstotki, vladi je uspelo ustvariti t. i. “delavsko ekonomijo”, naslednji cilj pa je doseči polno zaposlenost, kjer bo lahko delal vsak državljan, ki bo želel delati. Orban temeljito spreminja tudi madžarski socialni sistem; namesto subvencij država ljudem raje ponuja nova delovna mesta, učinkovito se je zoperstavila tudi hipotekarni krizi s švicarskimi franki, pa pokojninski krizi, rešitve pa so danes lahko za zgled drugim evropskim državam.

Foto: Wikipedia. Orban se sooča z nizkimi udarci madžarske opozicije.

Eden večjih uspehov Orbanove vlade: Zamenjava komunistične ustave z moderno demokratično listino
Viktorju Orbanu je uspelo zamenjati tudi staro komunistično ustavo iz leta 1949, ki jo je nadomestila prva prava Madžarska demokratična listina. Kako učinkovito se je Madžarska soočila z migrantsko krizo leta 2015 in kako zgledno je varovala schengensko mejo, pa niti ni treba posebej poudarjati, saj smo o tem tudi v našem mediju v preteklosti že obširno poročali.

Takšnih učinkovitih ukrepov vladajoča stranka Fidesz seveda ne bi mogla uporabiti, če ne bi izbirala zelo odločne in pogosto nekonvecionalne rešitve, zaradi česar je pod stalnim pritiskom levičarske opozicije. “Nismo popolni, vsak eksperiment ni uspel, smo pa prilagodljiva stranka, ki je vedno pripravljena na pogovor o prihodnosti naše države v skupnem evropskem prostoru. Prav zato se naš premier Viktor Orban tako pogosto vključuje v pomembne razprave v Evropskem parlamentu,” pišejo Madžari v svojem pismu.

Zanje je razprava namreč ključnega pomena, za razliko od liberalnih voditeljev, ki pogosto uporabljajo taktiko konfliktov, dvojne standarde in širjenje govoric brez prave osnove. “Smo zelo Evropi predana stranka. Ko kritiziramo njene institucije, je to zato, ker jim želimo pomagati izboljšati se. Ker jim želimo pomagati preživeti vse zunanje udarce. Smo daleč od tistih novih evropskih strank, ki imajo samo en cilj – uničiti Evropo,” meni madžarska delegacija v EPP.

Narobe svet – levičarji Orbanu očitajo diktaturo, v resnici pa je madžarsko sodstvo med najbolj neodvisnimi v Evropi
Čeprav vlado Viktorja Orbana režimski levičarski mediji pogosto označujejo za “diktaturo”, pa rezultati govorijo drugačno zgodbo. Evropska komisija je namreč “blagoslovila” vse nove madžarske zakone, ki jih levičarski mediji predstavljajo kot sporne, a so bili v resnici sprejeti povsem v skladu z evropsko zakonodajo. Prav tako je Evropska unija Madžarski namenila izjemno visoko oceno na področju sodne neodvisnosti, kar ne moremo reči za njeno zahodno sosedo Slovenijo.

Madžari imajo tudi odgovor na tiste kritike, ki vladi Viktorja Orbana očitajo, da so v času migrantske in davčne krize uporabljali preostro politično retoriko. “Resnica je, da na Madžarskem uporabljamo neposreden politični jezik. Naša opozicija počne enako. Samo preberite zadnja elektronska sporočila, ki so jih naslovili na Evropski parlament. To je madžarska vizija politike. Madžari so ena najbolj proevropskih nacij v Evropski uniji, predvsem zahvaljujoč poštenim in odprtim debatam na tekmo ključnih evropskih vprašanj. Nam pa se zdi zahodna politična retorika pogosto zelo neposrečena, prazna, prežvečena. Jezik, ki ga uporabljajo zahodni politiki, je preveč birokratski in znanstveni, preveč podoben tistemu, ki ga uporabljajo bankirji in tehnokrati. Prosimo vas, ne silite nas, naj uporabljamo takšen jezik, saj bomo izgubili podporo!”

Foto: EPA. Stranka Fidesz je pogosto kritična do evropskih institucij, a le zato, ker jim želi pomagati izboljšati se.

Jasno madžarsko sporočilo Evropskemu parlamentu: Nikoli ne bomo pristali na množično priseljevanje!
Madžari za konec v svojem pismu evropskim poslancem jasno in striktno sporočajo, “da ne želimo množičnega priseljevanja, ohraniti želimo pravilo subsidiarnosti. Želimo si, da cene obdavčitev ostanejo v nacionalni pristojnosti. Prav tako si želimo, da se ugotovi, kdo financira nevladne organizacije, če se te odločijo vključiti v politično življenje. Ta pravila se že desetletja uporabljajo za druge udeležence politike, kot so stranke, posamezni politiki in mediji. Gre za vprašanje transparentnosti. To je tisto, kar želimo doseči tudi v Evropskem parlamentu!”

Za konec madžarska evropska delegacija sporoča preostali Evropi, da z novim zakonom o šolstvu ne želi zapreti univerze Georgea Sorosa v Budimpešti. Tega se zelo dobro zavedajo tudi na univerzi, saj so profesorji študentom že večkrat v zadnjih dneh dali vedeti, da nič in nihče ne ogroža njihovega obstoja. Novi zakon o visokem šolstvu se namreč nanaša na vseh 28 univerz na Madžarskem, univerze pa bodo morale zadovoljiti zelo običajnim standardom. “Ravno zato so očitki, da Orban zapira Sorosovo univerzo, absurdni. Gre za lažne obtožbe madžarske opozicije in njihovih evropskih zaveznikov, večkrat videne v preteklosti,” so še zapisali v pismu.

Ravno zato si na Madžarskem želijo, da bi bila Evropska unija bolj kritična do podobnih lažnih obtožb, zaradi katerih niso na udaru samo Madžarska, Orban in stranka Fidesz, temveč tudi Evropska ljudska stranka kot celota.

L. S.