fbpx

Orbanova napoved uresničena: Madžari jeseni na referendum

Viktor Orban (Foto: epa)

Madžarski predsednik Janos Ader je z odlokom za 2. oktober razpisal referendum o shemi Evropske unije za premestitev beguncev med članicami Unije, ki ji ostro nasprotuje madžarski premier Viktor Orban.

Orbanova vlada je glasovala proti shemi EU o premestitvi 160.000 beguncev iz najbolj obremenjenih članic Italije in Grčije v ostale države članice, ki jo je večina članic Unije lani septembra potrdila spričo begunske krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada v Budimpešti je decembra lani na Sodišče EU tako kot Slovaška vložila tožbo zaradi sheme, po kateri bi morala Madžarska sprejeti okoli 2300 prosilcev za azil.

Ureditev kvot migrantov – zloraba oblasti?
Viktor Orban
je nato v začetku letošnjega leta napovedal, da bodo o omenjeni shemi, ki članicam EU določa obvezne kvote za sprejem beguncev, pripravili referendum. Utemeljil ga je s tem, da je odreditev takšnih kvot, ne da bi se o tem vprašalo državljane, enako zlorabi oblasti. Orban ocenjuje, da bodo kvote spremenile kulturno in versko identiteto Evrope.

Vprašanje na referendumu se bo glasilo: Ali želite dovoliti Evropski uniji, da brez odobritve parlamenta predpiše obvezno preselitev Nemadžarov na Madžarsko?

Madžarska ob migrantskem valu uvedla strogo zakonodajo
V Bruslju so že ob potrditvi odločitve o razpisu referenduma maja letos v madžarskem parlamentu poudarili, da gre za zavezujočo odločitev v skladu z zakonodajo EU. Evropska komisija je pri tem ponovila, da dogovorjeni sistem porazdelitve ostaja v veljavi in da ga morajo države članice spoštovati.

Madžarska je bila lani nekaj časa ena glavnih tranzitnih držav za begunce, ki so po balkanski poti hoteli priti v zahodno in severno Evropo, dokler ni septembra z ograjo najprej zaprla meje s Srbijo, oktobra pa še s Hrvaško. Uvedla je tudi strogo zakonodajo.

N. K., STA