fbpx

Ostojić: “Smo v najvišji stopnji pripravljenosti.”

Ranko Ostojić. Foto: STA

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v četrtek zvečer potrdil, da na Hrvaškem zaradi morebitnih terorističnih groženj velja najvišja stopnja pripravljenosti. Dodal je, da Hrvaška ne namerava premikati slovenske žice ob hrvaški meji, saj spoštuje načrt Evropske komisije glede beguncev.

Ostojić je za hrvaško komercialno televizijo RTL dejal, da je – ko gre za terorizem – potrebna previdnost v vsakem trenutku. “Od mene niste nikoli slišali, da ni teroristične nevarnosti. Smo v najvišji stopnji pripravljenosti,” je še dodal.

Hrvaška je v četrtek zvečer zaradi sumljive torbe pri francoskem veleposlaništvu za kratek čas zaprla središče Zagreba. Hrvaški policisti so v tem primeru postopali v skladu s predpisi, kar je povzročilo zastoje v prometu, poroča STA.

 “Hrvaška mora biti kot država protiteroristične koalicije pripravljena preventivno delovati v vsakem pogledu. Previdnost ni nikoli odveč, a ni dovolj gledati le svoje dvorišče. Skupaj z varnostnimi službami drugih držav izmenjujemo informacije,” je pojasnil Ostojić.

Postavljanje bodeče žice Slovenije je provokacija
Notranji minister je pojasnil tudi, da je Hrvaška že zdavnaj okrepila mejo z Bosno in Hercegovino, ki je poznana kot potencialno žarišče terorizma. Postavljanje bodeče žice na meji je označil kot provokacijo in dodal, da Hrvaška temu ne bo nasedla. “Nimamo nobenih težav s tem, da bi zaščitili hrvaško ozemlje, a ne bomo dovolili, da bo ogrožen Junckerjev načrt za begunce. Hrvaška policija bi to enostavno rešila. Ne bom se sedaj znova šalil z lovci,” je dejal.

A. D., STA