fbpx

Strelskemu napadalcu s Floride grozi smrtna kazen

Esteban Santiago (foto: epa)

Ameriško zvezno tožilstvo je v soboto vložilo obtožnico proti Estebanu Santiagu, ki je na letališču Fort Lauderdale na Floridi v petek ubil pet ljudi, šest pa jih ranil. Grozi mu smrtna kazen. Motiv za napad za zdaj ni znan. Preiskovalci ne izključujejo, da je šlo za terorizem, menijo pa, da je storilec deloval sam.

To je 26-letni Santiago preiskovalcem tudi povedal na zaslišanju. Poleg njega so zaradi napada, zaradi katerega je bilo letališče več ur zaprto, zaslišali še okrog 175 ljudi. Preiskava se nadaljuje, za zdaj pa je bolj ali manj jasno, da je imel napadalec, sicer iraški vojni veteran, težave z duševnim zdravjem.

Santiaga so lani odpustili iz nacionalne garde Aljaske, ker je slabo opravljal delo. Njegov brat trdi, da je imel resne duševne težave, avgusta je prijavil, da sliši glasove, a mu pristojni niso znali pomagati.

Ni bil razglašen za duševno motenega, zato je še naprej nosil orožje
Novembra lani je prišel v pisarno FBI v Anchoragu na Aljaski in agentom razložil, da ameriška vlada nadzira njegovo zavest in z njo upravlja, med drugim tako, da ga sili v gledanje videoposnetkov Islamske države. Agenti so mu zaplenili pištolo, ki jo je imel v avtomobilu poleg novorojenčka, ter ga poslali na zdravljenje.

V bolnišnici je bil le štiri dni, decembra pa je dobil nazaj tudi pištolo, menda zato, ker ga niso uradno razglasili za duševno moteno osebo, zato mu po ustavi pravice do orožja niso smeli kratiti.

Foto: epa

Foto: epa

Streljal, dokler mu ni zmanjkalo streliva
Santiago je na zaslišanju po pokolu povedal, da je napad načrtoval in je namenoma kupil enosmerno letalsko vozovnico z Aljaske do Floride. Edini kos prtljage je bila škatla z njegovo pištolo in dvema nabojnikoma. Potem ko je s traku za prtljago prevzel škatlo, je odšel na stranišče, napolnil pištolo, se vrnil med ljudi in začel streljati. Po 45 sekundah mu je zmanjkalo streliva, zato je pištolo odvrgel, legel na tla in počakal na policijo. Za zdaj še ni jasno, zakaj je izbral ravno Florido oziroma Fort Lauderdale.

M. P., STA