Ostrostrelec zadel ISIS-tarčo, oddaljeno več kot tri kilometre!

Foto: iStock

Neimenovani ostrostrelec je del kanadske posebne elitne enote za operacije Canada Task Force 2, ki je trenutno nameščena za “svetovanje in pomoč” iraškim varnostnim silam v boju proti Islamski državi na bojni črti v Mosulu. “Kanadsko operativno poveljstvo lahko potrdi, da je član Task Force 2 uspešno dosegel svoj cilj z razdalje 3,540 metrov. Zaradi operativnih varnostnih razlogov in zagotavljanja varnosti našega osebja in naših koalicijskih partnerjev ne bomo natančno razpravljali o tem, kdaj in kako se je to zgodilo,” je omenjena enota podala pisno sporočilo za javnost.

So pa nekateri pripadniki vojske izrazili skepticizem nad poročilom kanadske vlade. Omenjeni strel s 3,540 metrov ali približno 2,2 milje je namreč zasenčil prejšnji rekord ostrostrelca, ki je svojo žrtev snel z razdalje 2,474 metrov oziroma 1,54 milje. Ta rekord je pripadal Craigu Harrisonu iz Velike Britanije, in sicer ko je ta novembra 2009 ubil dva talibanska upornika, poroča CNN.

Očitno pa drži nov rekord, o katerem so se razpisali tudi številni tuji mediji, ki so zapisali, da so elitni ostrostrelci med operacijo, ki je v zadnjem mesecu potekala v Iraku, uporabljali ostrostrelno puško McMillan TAC-50, izstrelek pa je potreboval manj kot 10 sekund, da je zadel svoj cilj.

M. S.

 • slosin

  Tole z 10 . sekundami, ko naj bi krogla priletela do cilja, se mi zdi pa malce vprašljivo..! To pomeni, da je v 1 sec. preletela cca 354 m (razdalja 3540m).
  To hitrost doseže krogla skoraj iz vsake pokalice, ne pa iz kalibra 50, kjer je hitrost bistveno večja…

  • cosmosjasnovidec

   Drži.Tukaj je nekaj zamešano.Sicer pa z novo izdelano sniper puško katero so izdelali nedavno ni težko zadeti tarče na tako razdaljo saj njeno upravljanje določa kompjuter vgrajen v njej.In ravno z to novo puško je ostrostrelec zadel to tarčo tako,da je tale novica že precej stara.
   McMillan TAC-50 je pa že zelo stara puška kolikor se spomnim.Nisem ravno več popolnoma prepričan,če je točno ali ne je bila izdelana cirka že okrog leta 1980 in tudi ne vem,če jo kanadska vojska še danes uporablja očitno jo pa vsaj tako piše.

  • Silka

   Slabo so prepisali. Če bi streljal s fračo bi pa bilo 10 sekund.

  • Ken

   hitrost naboja z razdaljo pada, čas je bil 9 sekund in še nekaj (tuji mediji)

 • Hubert Pomladni

  Bistvo novice je, da je en morbiden izmecek manj na Zemlji, ce pa je pri stvari prislo se do kaksnega rekorda, je pa tudi fino, sploh za tiste, ki jim detajli lezijo pri srcu.

 • Ana Job

  Ostrostrelec je tudi zadel Krambergerja. In ta človek lepo svobodno živi in nikoli ne bo odgovarjal za to, kar je naredil. Če bi prišel Kramberger v parlament bi se večina prevesila na stran, ki bi bila komunistom škodljiva in lustracija jim ne bi “ušla”.

  • cosmosjasnovidec

   Kurčan in še nekateri vpleteni poznajo ostrostrelca kateri je ubil Krambergerja saj ga je odstraniti dal sam “kurčan”.
   Rajterju kateremu so obljubili denar za prevzem krivde ga še dandanes ni prejel.
   Ker so mu obljubili tudi,da ga bodo takoj spravili iz zapora pa ga pustili v njem je namesto denarja v zaporu še nekajkrat dobil od udbovcev dobre batine,ko je pričel govoriti,da on ni ubil Krambergerja.
   Tako se je pač moral sprijazniti z pokvarjenci in sprejeti usodo kakršna ga je doletela drugače niti živ iz zapora nikoli ne bi prišel.

   • Ana Job

    Itak se ve, kdo je ostrostrelec. Tudi Kangler in Bavčar (oba bivša policaja) naj bi to dobro vedela.

    • mannuro

     Pomoje tudi Janša ve, tako kot mora vedeti še marsikaj drugega, da ga še niso pospravili. Nekoga, ki ti precej unčinkovito meša obdukcijo, navadno nimaš ravno rad. Posebno, to velja za mafijo.

     • Ana Job

      Janša točno ve in fajn je zavarovan s podatki, saj veš, kako je Zemljarič tulil, da ga morajo ubiti. In še posnetega imajo, ko je to rekel. Pri nas se je veliko obdukcij “zatučkalo”. Itak je jasno, da ima mafija državo v lasti.

 • mannuro

  Ko te tale kugla trofi, te razcota!

 • Caetano

  Velikokrat nas prepričujejo v mainstream medijih, da izobraženi muslimani ne podpirajo IS. To seveda ni res. V zadnjih bojih na Filipinih med IS in filipinsko vojsko je padel univerzitetni profesor iz Malezije, ki je bil že prej finančno podpiral kalifat.

  http://gulftoday.ae/portal/e2a80d8c-acbb-4125-bd51-ae9ae896304b.aspx

 • CheyTac

  To ni bil strel to je bilo obstreljevanje!

 • tramal

  To pa so prave puške ,ne pa ruske s katerimi že na sto metrov težko zadeneš.

 • tzt

  Tile IS borčki so prav simpatične tarče. Pa še zastonj so.

 • jan

  Ostrostrelec zadel ISIS-tarčo, oddaljeno več kot tri kilometre!
  ***
  Ne vem, če je “okusno” (etično) tovrstno senzacionalistično pisanje o takšnih “dosežkih”. Ni šlo za športno streljanje v tarčo, temveč je šlo za streljanje v človeka, ki je po vsej verjetnosti umrl. Naj se avtor zapisa zamisli. Tovrstno pisanje je podobno vzhičenju nekdanjega šefa Vrhovnega sodišča, ki je menda v času Juge navdušeno pripovedoval o strelu graničarja JNA, ki je svojo tarčo zadel menda točno v sredino čela. To so žalostni dogodki, ki ne zaslužijo tovrstne publicetete, začinjene z vzhičenjem.

  • Primož Kvaternik

   To ni človek, ker je v organizaciji ki počne take stvari…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!