fbpx

Osumljenega za umor ruskega nasprotnika Putina pokončal covid

Umorjeni Aleksander Litvivenko, prvi osumljeni rabelj umrl zaradi covida. (Foto: Twitter)

Ključni osumljenec za umor Aleksandra Litvinenka, nasprotnika politike Vladimirja Putina, v Veliki Britaniji leta 2006, je po okužbi s koronavirusom umrl, je po poročanju francoske tiskovne agencije SFP sporočil ruski poslanec Dume Andrej Lugov, sostorilec pri umoru Litvinenka.

Spomnimo: Aleksander Litvinenko je umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim izotopom polonij 210, ki so mu ga podtaknili v čaj. Spil ga je v hotelu v Londonu, kjer se je srečal z omenjeno dvojico iz Rusije, nakar je močno zbolel in kmalu zatem v bolnišnici umrl. Pred smrtjo je obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je on naročil njegovo smrt.

Gre za Dmitrija Kovtuna, ki naj bi zaradi covida umrl v eni od moskovskih bolnišnic. Evropsko sodišče za človekove pravice je septembra lani razsodilo, da je Rusija odgovorna za umor Aleksandra Litvinenka. Sodišče je v tožbi Litvinenkove vdove ugotovilo, da sta likvidacijo izvedla ruska državljana Andrej Lugovoj in Dmitrij Kovtun, najverjetneje po naročilu in pod nadzorom Moskve.

Moja Dolenjska