fbpx

Švedska policija z novim programom opušča preiskavo resnih kriminalnih dejanj

Foto: EPA.

Na Švedskem je policija pričela s t. i. projektom Alcatraz, kar pomeni, da bodo policisti preiskovali več prometnih prekrškov v primerjavi z drugimi delikti. Švedska policija namreč iz leta v leto manj uspešno rešuje kriminalna dejanja, kar postaja prava sramota za šefa tamkajšnje nacionalne policije, Dana Eliassona, ki se zato opravičeno boji za svojo službo. S projektom Alcatraz bo policija skušala dvigniti odstotek uspešno rešenih kriminalnih dejanj, kritiki pa policiji očitajo, da gre samo za zavajanje javnosti, saj se bodo možje postave osredotočali na preproste delikte, kot je posedovanje drog, prometne prekrške in pranje denarja.

“Edini razlog tega projekta je, da se javnosti naslednje leto razkrijejo pozitivne številke, da šef nacionalne policije Dan Eliasson ne bi izgubil službe,” je za DN povedal anonimni švedski preiskovalec. Številni policisti so v zadnjih dneh izrazili svoje nestrinjanje s politiko svojega šefa, saj veliko večino najbolj resnih kriminalnih dejanj sploh ne preiskujejo več. Edino, kar se ni spremenilo, so preiskave umorov.

Policistka Sofia, ki je v službi na lokalni policijski postaji v Stockholmu, je za DN povedala, da je vse več načrtovanih policijskih intervencij namerno ustavljenih, policisti pa so poklicani k reševanju manj zahtevnih problemov, da bi javnosti prikrili vse večjo nesposobnost policistov pri reševanju kriminala. Tako je v Stockholmu iz leta v leto več žeparjev, ki izvajajo ulične rope, a se policija s tem ne ukvarja več.

Da bi policija dosegla svoj začrtani cilj, povečati odstotek uspešno rešenih primerov, je postala zelo kreativna, k čemur jo spodbuja tudi njeno vodstvo. Primer: ko policisti zasežejo 30 sadik konoplje, je lahko vsaka sadika obravnavana kot posamezno kriminalno dejanje nedovoljenega posedovanja drog.

Statistike na Švedskem sicer kažejo, da so samo lani v tej skandinavski državi obravnavali 170 tisoč kriminalnih dejanj, kar je predstavljajo 4,4-odsoten dvig v primerjavi z letom poprej, hkrati pa se je število uspešno rešenih primerov (19 tisoč lani) v primerjavi z letom 2015 zmanjšalo za 6,3 odstotka.

Policija se zdaj boji, da bo nova politika njihovega vodstva v resnici vodila v še hitrejšo rast kriminala na Švedskem.

T. F.