fbpx

“Osvobajajoče” burke v ospredju londonskega tedna mode

London Modest Fashion Week 2018 (vir: twitter)

V Londonu v teh dneh poteka London Modest Fashion Week, dogodek v svetu mode, kjer aktivno promovirajo normalizacijo naglavnih prekrival, kakršna sta hidžab in burka. Medtem, ko ženske iz držav, kjer je nošenje naglavnih prekrival predpisano z zakonom, ta prekrivala na protestih množično zažigajo, pa na Zahodu prihaja do vedno večjega posiljevanja javnosti z naglavnimi prekrivali, ki ženske, ki se zakrivajo, označujejo za “skromne” ali “dostojne”.

Londonski teden skromne mode je tako dogodek opisal kot “vznemirljivo pridobitev za londonski modni koledar” in “praznik stila ter globalnih kultur”, ki ob koncu tedna poteka na londonski modni brvi. A to še ni vse, na dogodku bosta po poročanju Breitbarta dostopni tudi svetovalnica šeriatskega prava in središče za plačilo zakata – islamskega verskega davka.

Dogodek je že drugič zapored organizirala islamska modna hiša Haute Elan. Ustanoviteljica podjetja Romanna Bint-Abubaker je na lanskem tednu skromne mode povedala, da je “najhitreje rastoči globalni potrošnik v tem trenutku muslimanski trg”. Po njenih besedah naj bi bila do leta 2030 tretjina prebivalstva muslimanov.

Britanska vlada hidžab promovira kot “osvobajajoč”
Temu navkljub pa smo lahko le pred dobrima dvema tednoma na družbenih omrežjih spremljali pogum žensk, ki se dnevno spopadajo z islamsko ideologijo, ki jih zatira na vsakem koraku. Prvega februarja pa so številne ženske iz držav, kjer prevladuje islam, protestno zažigale svoje hidžabe in burke.

Britanska vlada promovira nošenje hidžaba. (vir: Twitter)

Vendar pa vse to bolj malo pomeni državam na Zahodu, ki se udinjajo islamu na vsakem koraku. Tako je britanska vlada na isti dan, 1. februarja, delila brezplačne hidžabe, prakso pa označila za “osvoboditev” islamske tančice. Kaj točno je osvobajajoče pri nošnji naglavnega pokrivala, kjer je nasprotovanje temu lahko kaznovano z devetimi leti zaporne kazni in 74 udarci z bičem?

Ivan Šokić