fbpx

Vse Stalinove žene: “Po smrti prve žene je postal pošast!”

Foto: Twitter

Josif Visarionovič Stalin je po smrti prve žene, kljub cerkveni poroki in nekaterim dobrim dejanjem, postal prava pošast. Bil je še posebej šibek do mladoletnic in zvezdnic, obtožen pa je bil tudi posilstva 14-letnice ter obsedenosti z ženskami, spolnimi odnosi in politiko – spominjal je na Adolfa Hitlerja. Stalin se je za razliko od nacističnega voditelja dvakrat poročil in imel otroke, toda na poenostavljeni sliki bi bil prikazan kot pošast, obseden z vodstveno močjo.

Po drugi svetovni vojni so prihajale z Zahoda govorice, da je resno obseden z močjo in prevlado, da je pravi spolni plenilec. Sčasoma, ko je njegov kult osebnosti v ZSSR popustil, je prišla na vrsto prava resnica. Dokazala je, da je bil Stalin obseden tako z ženskami in seksom kot s politiko.

Foto: Twitter

Poročil se je cerkveno
Stalin se je s svojo prvo pravo ljubeznijo tudi cerkveno poročil, vendar je kmalu zatem žena umrla. Smrt žene ga je tako prizadela, da je pomislil celo na samomor: “Bil sem tako žalosten, da so mi tovariši morali odvzeti orožje,” je priznal. “Zmehčala mi je kamnito srce. Umrla je in z njo so umrli moji zadnji občutki do človečnosti,” je še dodal Stalin. Med pogrebom se je vrgel na krsto v grob, a do konca pogreba ni čakal. Pa vendar neskončna ljubezen do Jekaterine v prihodnosti ni rešila grozljive usode njegovih ljubljenih.

Foto: Pinterest

Med izgnanstvom je dobil dva sinova
Po družinski tragediji se je vrnil v Baku, a so ga leta 1908 aretirali, naslednje leto pa je preživel bodisi v zaporu bodisi v izgnanstvu. Petkrat so ga pridržali in izgnali, v tem obdobju pa ga je spremljala afera z Marijo Kuzakov, vdovo, ki ga je sprejela v svojo hišo med izgnanstvom v provinci Vologda. Sčasoma se je med njima razvilo več kot prijateljstvo in Marija je zanosila. Poleg Kuzakove je omenjena tudi 17-letna šolarka Pelagia Onofriev.

Stalin je zapustil območje Vologde, a leta 1914 je sledil nov izgon v Sibirijo. Tam je kot 37-letnik spoznal 14-letno Lidijo-Lido Pereprigino. Ta afera je zaznamovala eno najbolj burnih obdobij v njegovem življenju. Poznejše preiskave so sumile Stalina, da je deklico posilil, vendar se je pozneje pokazalo, da je spolni odnos potekal s “soglasjem”. Da bi se izognil pritiskom okolja, je Stalin obljubil, da se bo poročil z njo. Rodila je pri 15 letih, a njun prvi otrok ni preživel. Lidija-Lida je leta 2017 potem drugič zanosila in rodila sina, ki ga je poimenovala Aleksander. Obljube o poroki ni izpolnil in takoj, ko se je iztekel čas izgnanstva, je pobegnil tako iz Sibirije kot tudi od matere svojega otroka. Pozneje naj bi jo kontaktiral le pisno. Oba sinova v tridesetih letih sta se morala pisno zavezati, da ne bosta razkrila, kdo je oče njunih sinov.

Stalin with son

Foto: Twitter

Samomor druge žene
Toda Stalin se je še kar poročal, leta 1919 z Nadeždo Aliliev. Romanca se je začela po vrnitvi iz Sibirije, imel je 37 let, ona je bila stara 16 let. Poznal jo je, ko je bila še otrok, bil je tudi blizu njeni materi Olgi, njen oče pa je Stalinu zagotovil zavetje, potem ko je pobegnil iz Sibirije. Po poroki je Stalin dobil dva otroka, sina Vasilija in hčerko Svetlano. Govorilo se je o velikih vzponih in padcih med njima in v enem od teh padcev je Nadežda presodila sama. S pištolo se je ustrelila direktno v srce. Govorilo se je tudi, da jo je Stalin večkrat silil v splav, kar je še dodatno pretreslo njeno že tako krhko duševno stanje.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Balerinke, operne dive, igralke …
Pozneje se je Stalin povezal z največjimi sovjetskimi zvezdami tistega časa. Med njimi so najbolj znane balerina Olga Lepesinski, operna diva Vera Davidova in igralka Love Orlova. Redno je hodil na baletne predstave, izbrankam je pošiljal rože in jih vabil na sprejeme. Vendar ni bilo nikoli razkrito, ali je obstajalo med njimi več kot medsebojno spoštovanje.

Eva Poljanc