Pakistan izganja 1,7 milijona ilegalnih migrantov

Afganistanski begunci čakajo na vstop v svojo državo. (Foto: epa)

Včeraj se je iztekel rok, ki ga je postavila pakistanska vlada ilegalnim migrantom iz Afganistana. Oblasti v Karačiju so namreč pozvale migrante, naj sami zapustijo državo, sicer jih bodo deportirali s silo.

Po ocenah pakistanskih oblasti je v državi okoli 1,7 milijona nezakonitih migrantov, skoraj izključno Afganistancev. Po mnenju vlade je to število, ki sicer pomeni manj kot odstotek prebivalstva 240-milijonskega Pakistana, odločno previsoko za stabilnost države, še posebno, ker menijo, da je med temi migranti tudi precej prikritih talibanov, ki so povezani s “pakistansko vejo” talibanske organizacije in kot takšni še dodatno varnostno tveganje. Pakistanci si očitno niti na nameravajo razbijati glave, kdo je taliban in kdo ne, ampak bodo izgnali vse po vrsti.

Foto: epa

Pakistanske varnostne sile so zato včeraj začele z akcijo čiščenja, medtem ko se je stotisoče afganistanskih migrantov v naglici vkrcavalo na avtobuse in kamione, da jih prepeljejo do državne meje. Pakistanske varnostne sile so nato opuščena migrantska taborišča z buldožerji zravnale z zemljo.

Foto: epa

Seveda so se že oglasili zahodni globalisti, nevladne organizacije in ostali migrantoljubci, ki zahtevajo, da afganistanske migrante prevzame Evropa. Za prvo silo naj bi jih prepeljali v Veliko Britanijo, Nemčijo ter na Švedsko, od tam pa po sistemu kvot razposlali po vsej Evropi. Po nepotrjenih informacijah naj bi prva pošiljka afganistanskih migrantov z letalom že odletela v Veliko Britanijo.

Bogdan Sajovic