fbpx

Pakistan zavit v žalovanje zaradi letalske nesreče, umrl je tudi velik glasbeni zvezdnik

Pakistanska letalska nesreča (Foto: epa).

V goratem predelu Haveliana se je zgodila letalska prometna nesreča. Na turbopropelerskem letalu državne letalske družbe Pakistan International Airlines je bilo 42 potnikov in 6 članov posadke. Letelo je iz turističnega Chitrala proti Islamabadu, kar naj bi trajalo 70 minut, a se je zrušilo na pol poti.

Pakistanski strokovnjaki za letalstvo so danes začeli preiskavo sredine letalske nesreče. Pilot letala je sicer opoldne poslal klic na pomoč, 13 minut kasneje pa je letalo izginilo z radarja nadzornega stolpa, je poročal tiskovni predstavnik PIE Daniyal Gilani. Strokovnjaki trdijo, da je izgubil nadzor nad enim motorjem.

V branje vam priporočamo tudi: Islamska država britanskega talca izkorišča za propagandne namene

“Prepričani smo, da bi letalo lahko pristalo tudi z enim motorjem,” je rekel Azam Saigol, direktor letalske družbe, in dodal: “To je tragedija. Ne želimo se izmikati odgovornosti za to nesrečo.” Verjetnost, da je šlo za teroristični napad, je po njegovem mnenju zelo majhna. Na krovu je bil tudi zvezdnik Junaid Jamshed, kar je njegove oboževalce ovilo v žalovanje. Najbližji sorodnik vsake žrtve nesreče bo prejel okrog 4500 evrov, da bo lahko pokril stroške prevoza in pogreba, je za medije še povedal direktor letalske družbe.

Letalo je vozil izkušeni pilot z 12.000 urami letenja, z njim je bil v pilotski kabini tudi pilot na uvajanju in še en izkušen pilot, ki je inštruktor letenja. Letalo je bilo pregledano in brezhibno, saj se držijo protokola, da jih natančno pregledajo vsakih 500 ur letenja. To letalo je bilo pregledano oktobra.

Pakistanci žalujejo za umrlimi v letalski nesreči (Foto: epa).

Pakistanci žalujejo za umrlimi v letalski nesreči (Foto: epa)

Pakistan, ki ima okrog 190 milijonov ljudi, ima nekaj težav z domačimi letalskimi prevozniki. Redno skrbijo za varnost letenja, a so se leta 2010 zgodile 3 usodne nesreče s komercialnimi letali, ki so terjale 185 življenj. Po letu 2012, ko je nesrečo zakrivilo slabo vreme,  je to prva nesreča glavnega prevoznika, kot poroča CNN.

A. B.