fbpx

Pakistanska kristjanka, ki je komaj ušla usmrtitvi, izpuščena iz zapora – države pričele ponujati azil, med njimi ni Slovenije!

Foto: Facebook/Twitter

Pakistanska kristjanka, ki je osem let čakala na izvršitev smrtne kazni zaradi “svetoskrunstva”, je bila oproščena in izpuščena iz zapora po tem, ko so izbruhnili protesti. Medtem ko se še vedno nahaja v rodnem Pakistanu, prejema vrsto ponudb za azil iz različnih naslovov. Vendar ne s strani Slovenije, čeprav gre za begunko, kar kaže na to, da mi prednost očitno dajemo nezakonitim migrantom. 

Obsodba zoper Asio Bibi je bila v sredo sicer razveljavljena s strani najvišjega sodišča v državi, vendar je še nekaj časa po razsodbi ostala v priporu, medtem ko se je vlada pogajala s skrajneži, ki so blokirali večja mesta in zahtevali njeno takojšnjo usmrtitev.

Islamske stranke so v četrtek napovedale, da bodo zavzele ulice prestolnice Karači z namenom, da protestirajo zoper oprostitev Bibijeve. “Bila je osvobojena” je za AFP dejal pravnik Saif-ul-Mulook. “Rekli so mi, da je na letalu, a nihče ne ve, kje bo pristala.” Sicer se je vlada po protestih prejšnji teden odločila, da bo Bibijevi prepovedala potovanje. Na poročanje medijev, da naj bi Bibijeva zapustila državo, se je odzval zunanji minister Muhammad Faisal in dejal, da se še vedno nahaja v Pakistanu.

Obveščevalni viri so za AFP povedali, da še ni zapustila države. Odlok o njenem izpustu je v zapor v osrednjem mestu Multan prispel v sredo, je izdal eden izmed zaposlenih v zaporu. “Asia Bibi je zapustila zapor in je bila premeščena na varno mesto!” je preko družabnega omrežja Twitter sporočil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Foto: Facebook

Primer proti Bibijevi kaže na velike razlike, ki vladajo med tradicionalisti in modernizatorji v večinsko muslimanski državi. Do obsodbe je prišlo zaradi incidenta leta 2009, ko je bila Bibijeva naprošena, da prinese vodo delavkam na polju. Muslimanske delavke so ob tem pričele očitati Bibijevi, ker se je ta kot nemuslimanka dotaknila vode, nato pa je izbruhnil pretep. Lokalni imam je po tem zatrdil, da je Bibijeva užalila preroka Mohameda. Bibijeva je ves čas zanikala obtožbe, na njen primer pa so kmalu postale pozorni številni politiki, mednarodne skupine za človekove pravice in verske osebnosti. Oglasil se je celo papež  Benedikt XVI, ki je pozval k njeni izpustitvi, njegov naslednik papež Frančišek pa se je leta 2015 dobil celo z njeno hčerko.

Mož Bibijeve Ashiq Masih je za azil družini apeliral na Veliko Britanijo in ZDA, prav tako pa tudi na številne druge vlade, vključno z italijansko in francosko, ki sta že ponudili pomoč. Odvetnik Bibijeve je že poletel na Nizozemsko zaradi strahu za življenje. Italijanski notranji minister Matteo Salvini pa je preko Twitterja sporočil, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči , da mladi ženski zagotovi prihodnost. Človek se vpraša, zakaj se Marjan Šarec ne odzove? Očitno v Sloveniji bolj potrebujemo brivce.

H. M.