Pakistanski premier Imran Khan: “Mednarodna skupnost se mora celostno soočiti z islamofobijo”

Datum:

V Pakistanu je premier Imran Khan obsodil napad do katerega je prišlo na jugu kanadske province Ontario in dejal, da kaže na naraščajočo islamofobijo v zahodnih državah. “Mednarodna skupnost se mora celostno soočiti z islamofobijo,” je dejal Khan na Twitterju. Moški, obtožen umora štirih članov kanadske muslimanske družine, ko jih je povozil s svojim poltovornjakom, jih je napadel zaradi sovraštva, je v ponedeljek sporočila policija.

Na jugu kanadske province Ontario je v nedeljo zvečer 20-letni osumljenec s tovornjakom zbil štiri člane muslimanske družine. Po navedbah policije je bil napad načrtovan. Domnevnega povzročitelja so sicer aretirali in mu bodo sodili za umor štirih oseb in poskus umora ene osebe, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Po napadu so hospitalizirali tudi enega izmed otrok, ki je preživel. Kot je za medije pojasnil vodja kriminalistov Paul Waight, ima policija dokaze, da je šlo za načrtno in premišljeno dejanje, žrtve pa so bile tarče zaradi svoje veroizpovedi.

Londonska policija v zvezni državi Ontario je s sklicevanjem na priče dejala, da je 20-letni Nathaniel Veltman v nedeljo prevozil robnik in s poltovornjakom zbil pet članov družine, starih od 9 do 74 let, nato pa se z veliko hitrostjo odpeljal . Veltman, prebivalec Londona, ki je bil aretiran po incidentu, je obtožen štirih umorov prve stopnje in enega poskusa umora. V četrtek ga čaka vrnitev na sodišče, potem ko je bil v ponedeljek pridržan. “Obstajajo dokazi, da je šlo za načrtovano, premišljeno dejanje, ki ga spodbuja sovraštvo,” je novinarjem povedal detektivski nadzornik Waight z londonske policijske uprave. “Verjamemo, da so bile žrtve tarče zaradi njihove islamske vere,” je pojasnil. Londonska policija se je posvetovala s kanadsko kraljevo policijo in tožilci glede morebitnih vložitev obtožb za terorizem, poroča Reuters.

Osumljenec nima kazenske evidence in ni znano, da je član sovražne skupine, je dejala policija. Policisti so sporočili, da so ga prijeli na parkirišču v nakupovalnem središču, ob čemer ni prišlo do incidenta. Da bi imel sokrivce, zaenkrat ni nobenih dokazov.  Policija imen žrtev ni objavila, toda London Free Press je sporočil, da so med mrtvimi 46-letni Syed Afzaal, njegova žena Madiha Salman (44) in njuna 15-letna hči Yumnah Afzaal. Umrla je tudi 74-letna mati Syeda Afzaala, čigar ime ni potrjeno. Njihov 9-letni sin Faez Afzaal je v bolnišnici z resnimi, a ne življenjsko nevarnimi poškodbami. Po poročanju medijev, se je družina iz Pakistana priselila pred približno 14 leti.

Priča Paige Martin je novinarjem povedala, da je črni poltovornjak mimo nje prevozil rdečo luč, medtem ko je hodila, nato pa je prišla na kraj in videla kaos: “Bilo je nekaj takega, česar nikoli ne želite videti.” Ta napad je bil  najhujši proti kanadskim muslimanom, odkar je moški leta 2017 sestrelil šest članov mošeje v Quebecu, župan Londa Ed Holder pa je dejal, da je to najhujši množični umor, ki ga je kdaj koli videl. “Žalujemo za družino, katere tri generacije so že pokojne,” je novinarjem dejal Holder. “To je bilo dejanje množičnega umora, storjenega nad muslimani, Londončani in vkoreninjenega v neizrekljivem sovraštvu.

Kanadski premier Justin Trudeau je na Twitterju dejal, da se je nad novico zgrozil in dodal, da “islamofobija nima mesta v nobeni od naših skupnosti. To sovraštvo je zahrbtno in zaničljivo – in mora se ustaviti.” Premier Ontaria Doug Ford je na Twitterju dejal, da “je treba storiti pravico za grozljivo sovraštvo, ki se je zgodilo.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...