fbpx

Pakistanski vaški svet naročil posilstvo najstnice, ker je njen brat posilil drugo najstnico

Foto: Twitter

V mestu Multan v Pakistanu je bilo aretiranih nekaj več kot 20 ljudi, saj so naročili posilstvo najstniškega dekleta iz maščevanja, saj naj bi njen brat posilil 12-letno dekle. Družini, ki sta skupaj odločili, kakšna bo kazen za posilstvo, naj bi bili po poročanju policije tudi sorodstveno povezani.

V začetku meseca julija je pakistanski vaški svet dobil pritožbo od nekega moškega, da je njegov bratranec posilil njegovo 12-letno sestro. Vaški svet je odločil, da mora kazen za to grozovito dejanje plačati osumljenčeva 16-letna sestra. Moškemu, ki je pritožbo vložil, so naročili posilstvo 16-letnice, ki je prav tako njegova sestrična.

Foto: Twitter
Hiša, v kateri je bila 16-letnica posiljena.

Pakistanski časnik Dawn poroča, da je bila 16-letnica privedena pred obe družini in posiljena v navzočnosti več kot 20 oseb. Materi deklet sta vložili pritožbo na lokalno policijsko postajo. Zdravniki so po pregledu potrdili posilstvo dveh sestričen.

Aretiranih je bilo 25 ljudi, med njimi pa ni moškega, ki je iz maščevanja posilil svojo sestrično. Čeprav naj bi po poročanjih nekaterih medijev posilstvo naročil Jirgas (pakistanski vaški svet), pa BBC trdi, da je bila po poročanju njihovih virov kazen dogovor obeh družin.

Jirgas, tako imenovan vaški svet, je ilegalna združba ljudi, ki na nehuman način ‘rešuje spore’ v podeželskem Pakistanu. Slednji naj bi bili odgovorni za mnoge t. i. uboje iz časti in posilstva iz maščevanja. Zelo absurdno pa je dejstvo, da so za zločine moških kaznovane ženske iz njihovih družin, najpogosteje njihove sestre.

Zelo razvpit je bil primer leta 2002, ko je vaški svet naročil množično posilstvo 28-letne Mukhtar Mai, saj je njen 12-letni brat imel razmerje s starejšo žensko. Mukhtar Mai je posiljevalce tožila, kar je v Pakistanu zelo rizično, saj se žrtve tudi v primeru zmage še vedno soočajo s precejšnjo stigmo. Maijova je po zmagi na sodišču ustanovila šolo za dekleta, le nekaj metrov vstran od kraja, kjer je bila posiljena.

Foto: Twitter
Mukhtar Mai

N. Š.