Palestinska teroristična skupina Hamas uporablja proteste na izraelski meji kot krinko za začetek nove vojne proti Judom

Foto:epa

Skupina Hamas je pozvala 100.000 prebivalcev Gaze k šesttedenskim masovnim protestom vzdolž izraelske meje z namenom vzpodbuditi strah pred novo vojno z Izraelom, in to pred tem, ko se judovske družine pripravljajo na pasho, ki je v petek zvečer ob začetku šabata.

Na različnih krajih ob meji z Izraelom se je danes zbralo več kot 10 tisoč Palestincev iz Gaze, pri čemer se jih je nekaj močno zastraženi meji približalo na nekaj sto metrov. Med protestom so izbruhnili spopadi z izraelskimi varnostnimi silami. Ubit je bil najmanj en palestinski protestnik, več kot 50 je poškodovanih. Na drugi strani so bili nameščeni izraelski tanki in ostrostrelci. Izraelske varnostne sile so uporabile solzivec in prave naboje, da so protestnike pregnale stran od meje.

Po podatkih palestinskega Rdečega polmeseca je pod streli izraelskih vojakov padel najmanj en protestnik, več kot 50 je ranjenih. Izraelska vojska je v sporočilu za javnost zapisala, da “več tisoč Palestincev povzroča nerede na šestih lokacijah na območju Gaze, pri čemer zažigajo gume in mečejo kamne v varnostno ograjo in izraelske vojake”. Ti so odgovorili “s sredstvi proti izgredom in streli proti glavnim pobudnikom”.

Današnja zborovanja so začetek šesttedenskih protestov, imenovanih Veliki pohod vrnitve, ki bodo trajali do odprtja novega ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu, predvidenega za sredino maja.

Regionalni strokovnjaki, ki pozorno spremljajo razmere, pravijo, da naj bi bile demonstracije le krinka za množično vojaško kampanjo, da bi preplavila izraelsko mejo in izvajala nasilje nad judovsko državo. Stanje spremlja tudi Trumpova administracija, ki je izrazila zaskrbljenost, da bi lahko Hamas civilne demonstrante uporabil kot krinko za napade na izraelske sile: “Zavedamo se Hamasovih pozivov, ki napovedujejo v naslednjih tednih marširanje ob izraelski meji. Spremljali bomo razmere in razvoj dogodkov.” Poudarili so, da je Hamas še vedno teroristična skupina, poroča Jihad Watch.

Foto: epa

Hamas pripravljen na napad Izraela
Omri Ceren
, direktor podjetja The Israel Project, ki se ukvarja z vprašanji na Bližnjem vzhodu, je opozoril, da Hamas uporablja civilne proteste kot krinko za veliko vojaško operacijo, ki bi lahko začela še eno vojno. “Dokazi kažejo, da je Hamas že pripravljen na napad Izraela z oboroženimi sredstvi med protesti in je celo pripravil opremo, da bi postavili utrdbe. Pripravljajo na tisoče civilistov, da bi šli čez mejo, zrušili  obrambo in zagotovili prehod v Izrael. Izraelci bodo storili vse, kar je mogoče, da bi preprečili stopnjevanje in se izognili žrtvam, toda situacija se lahko obrne zelo hitro,” je še pojasnil.

A. G.

 • Aron

  Do sedaj je izraelska okupacijska vojska usmrtila 7 palestinskih civilistov. Kakšna sramota, kakšen madež Izraela in Nove, da navdušeno podpira ta masaker in zločince. Fuj!

  • Roman

   Kje si to prebral?

   • stajerc5

    Mosad mu je javil, hihihi…, mogoce pa tudi htpp.murgleudba.si

    • Borut Stari

     CK v Murglah.

  • Borut Stari

   Palestinski civilisti oboroženi s kalašniki in raketometi? Teroriste se uničuje in ne priznava. In to ni nobena sramota. To je obramba suverenosti države. Izraelci to dobro vedo.

   • Aron

    Izraelski snajperji streljajo neoborozene protestnike kot zajce. Namesto da bi EU izgnala vse izraelske diplomate kot persone non grate, se ukvarjamo z Rusi, ker so Anglezi zastrupili dva Rusa v Angliji. Pa razumi kdor more.

    • Borut Stari

     Ali si na zaprtem oddelku v kliniki na Studencih. V praznikih imate izgleda dostop do interneta.
     PS: Ti itak nočeš razumeti, da za neoboroženimi zajci stojijo do zob oboroženi hamasovi teroristi. Usraneti se skrivajo za civilisti.

     • Aron

      https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-five-palestinians-reportedly-killed-by-israeli-army-as-thousands-rally-for-mass-gaza-protests-1.5962159

      16 mrtvih. Izraelski vojaki imajo navodila, da streljajo da ubijajo. Zvizgaci so leaknili, da morajo vsi izraelski diplomati sporocati, da gre za cloveski scit Hamasa. Si torej placanec Izraela ali to propagando siris zaradi svoje neumnosti? Bednik.

     • Borut Stari

      Tvoj intelektualni deficit se pozna v naši debati. Če ni po tvojem mnenju (če ga sploh imaš) je za tebe nastal problem in tipično je, da je kontra stran takoj bedasta in bedna.

     • Aron

      Jaz navajam dejstva, potrjena s strani zidovskih virov, ti siris hasbaro. Bednik.

     • Borut Stari

      Vir? Navedi vir v njegovem originalu.

     • Aron
     • Borut Stari

      In še višja bo. Izrael že 70 let uspešno brani svojo državo pred arabskimi poskusih uničenja. Akcija vedno sproža reakcijo. Reakcija pa zna biti nemilosrdna. Izrael nikoli ne dovoli uničevanja svoje države.Vedno hitro zatre vse arabske poskuse.

     • Aron

      Ah ja, apologet apartheid drzave v vsem svojem sijaju. Shalom!

     • Borut Stari

      V primeru Izraela sem zagovornik njegove rasne segregacije v smislu uspešnega ustvarjanja ljudskih dobrin i obrambe suverenosti.
      PS:V Palestinskem območju ustvarjata le kalašnikov in od nedemokratičnega dela sveta podarjeni taketni sistemi. Skratka orožje. Delal ne bi nihče. Zakaj pa? Lažje je ropati soseda in pritiskati na sprožilec. Ko se ta brani pa nastane cviljenje in stokanje.

     • Aron

      Veš mogoče, koliko civilov so ubile izraelske okupacijske sile in koliko palestinski militantje? S kakšnim orožjem razpolaga IOF in s kakšnim vojaško krilo Hamasa in PLOja? Koliko znaša vojaška pomoč Izraelu in koliko Palestincem? Za koliko je padel BDP Palestine zaradi okupacije? Zakaj je v Palestini problem z vodnimi viri? Kaj se dogaja s projekti EU-ja, kot so šole, bolnice, infrastrukturni projekti, ter koliko materialne škode je na teh prijektih naredil Izrael? Ima mogoče okupacija kaj s problemi vseh moćnih surovin, ki služijo ekonomiji?

     • Borut Stari

      Daj no ne bluzi.V primeru Izraela je smisel njegove rasne segregacije v uspešnemu ustvarjanju ljudskih dobrin za kvaliteto življenja in obrambe svoje suverenosti. Suverena država nikoli ne dovoli svojega uničevanja. Vedno hitro zatre vse notranje in zunanje poskuse.

     • Aron

      Dej ne bluzi, Izrael je edina država na svetu, ki je nastala za mizo in kupčiji velesil (z veliko mero izsiljevanja, seveda). Dokler bo Izrael glavni prejemnik ameriške pomoči, zadrži propagando o suverenosti lepo zase in svoje prijateljčke v sobi brez oken, jasno?

 • Božobožo

  Aja goloroki palestinc ki se borijo za svojo svobodo i so nevarnost militantnim židom oboroženimi z tanki letali in atomskimi bombami. Vi ste res fake news.

  • Darko Bukovec

   Goloroki…..aha, vsi svetovni mainstream mediji so na strani Palestincev. Vse muslimanske države so na strani Palestincev. Vsi levi liberalni politiki so na strani Palestincev. Ves zvezdniški Hollywood je na strani Palestincev…itd. Pa še da ne moreš verjeti, Rothschild in svetovna elita (tudi Židovskeg porekla ) glavni lastniki Svetovne banke so na strani Palestincev. Pa sedaj razumi če zmoreš, koliko so ti Palestinčki goloroki.

   • Borut Stari

    In, rezultat vseh intifad je, zaradi arabske narave, vedno isti. Zmaga Izraela.

  • Roman

   niso goloroki!

  • stajerc5

   Hitler je vsaj samo v zadnjih dneh uparabljal Hitlerjugend, te zivali posiljajo pa ze od samega zacetka otroke v prvo vrsto! Ce jih zagovarjas, si enak njimi. Zakaj jim ne posljes tvojih otrok na pomoc!?

 • Olga_10

  Tako so delali nacisti, komunisti in danes delajo enako tudi Islamisti! Vsi so teroristi!
  Komunisti so namerno, z nasiljem nad civilnim prebivalstvom sprozili oboroženo obrambo domobrancev, ki so bili prisiljeni prosit okupatorja za orožje, za zaščito golih zivljenj pred podivjanimi komunističnimi revolucionarji!! Pod pretvezo so se tako komunisti znebili svojih političnih nasprotnikov z umori, celo otrok, nosečnic, starcev….Do danes zločin – genocid še ni bil kaznovan!
  Danes potomci teh komunistov želijo priznati teroriste, ki jim je edini cilj uničiti sosednjo državo Izrael!

 • xtc

  MA ,ko bodo prestopili mejo uporabit max silo in pasivizirati vse do zadnjega brez debate,tiste,ki se znajdejo na Izraelskem ozemlju.

 • Grenze

  KAKŠNA BARBARSKA DEJANJA ALI SE NE MOREJO POGOVORITI NAJ GRE KRESALKA PA BRATUŠKOVA IN NAJ VZAMETA S SABO ŠE VOGRINĆIĆKO , NUSSDORFERCO , ŠTEFKO IN MILANČKA KUĆANĆKA PA MRAKUKO AJA PA MESCA IN KORDIŠA S SIRSKIM BRIVCEM BO LAHKO PREVAJAL PA VSO ZDRUŽENO POKZLANO POSCANO POSRANO PIJANO LEVICO Z BANANAMI IN NAJ UMIRIJO SITUACIJO SICER PRIDEJO KUŽKI BULMASTIFI KI BODO POGRIZLI VSE TIĆE ARABSKE KAMELARSKE .

 • cosmosjasnovidec

  Če bi jaz bil predsednik ZDA bi dal na njih vreči nekaj zažigalnih bomb potem pa naj nesnaga muslimanska protestira kolikor hoče.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • Aton

  Če ne bi bile kratene pravice, ne bi bilo kaj izrabljati!

  • Borut Stari

   Čigave pravice? Pravice obrambe suverenosti legitimne države? Palestinci, posebno zdraharji Hamasa, v vsej svoji nesposobnosti, ne prenesejo resnice, da nekdo v njihovi soseščini ustvarja gospodarsko uspešno državo. Razlika je vidna iz vesolja. V Palestini ustvarjata le kalašnikov in od nedemokratičnega dela sveta podarjeni taketni sistemi. Skratka orožje. Delal ne bi nihče. Lažje je ropati soseda. Ko se ta brani pa nastane cviljenje in stokanje.

   • Aton

    Uspešnost države nima nobene zveze z legitimnostjo. Tudi, če nobeden noče delat, nima nobene zveze z legitimnostjo. Venezula je lahko najbolj trapasta država, pa je vendar legitmna. Legitimne pa so meje brez zasedenega ozemlja. Zato je tako govorenje samo poceni demagogija.

    • Borut Stari

     Bejž no.

 • samotoje

  Znajo Izraelci opraviti z Arabci, brez skrbi. Tudi tokrat bodo.

  • etrusk

   Niso Izraelci iz zadnje moke , kakor so stari ljudje rekli korajžnim . Prepričan , sem , da jim bodo pokazali vetra.

 • pajot

  Čudovita priložnost za priznavalca Palestine,tovariša Ehjavca,da se bo lahko zdaj,ko bo odjebal iz parlamenta, postavil v prvo vrsto protestnikov in mahal z rdečo zvezdo Izraelcem pred nosom. Morda bo celo zapel Hej mašinca zagodi…

 • rubec

  A je slovenija že priznala Mars?

  • macon

   Slovenija ne pozna drugega kot rdeči Mars, komunajzarski Marsovci ji tudi vladajo.

 • Prdo

  Do danes je Palestino priznalo 136

 • Prdo

  Židje naj se umaknejo na prvotne meje pa bo mir

 • Borut Stari

  Očitno arabci z Bližnjega vzhoda pozabljajo kakšen je vsakič konec njihovih intifad.

 • Slovenec 33

  Ja tale Hamas je identičen komunistom.
  Trobi na ves glas, vzemimo orožje in pojdite se borit.
  Sami pa iz varnega ozadja pobijajo.
  Nisem prepričan, da ni večina padla zaradi Hamasovih krogel, krivi so pa Židje.

 • Jure kavčičeu

  Mhm, sigurno. Zato je blo treba v parih urah postrelit 20 ljudi. Ker so se “sumljivo obnašali” in ker so kuhali vojno. Zato je treba zapirat 17 stare deklice, saj s klofutanjem vojakov praktično napovejo vojno v imenu cele Palestine… Vi ste smešni, resnično

 • macon

  Jaz pa sem videl trumo obupancev na planjavi, na katere Izraelci streljajo. če jim tako zapaše in koga tudi ubijejo. I nikome ništa.

  Kdaj bo svet zagrabil za vrat Izrael zaradi okupacije sirske Golanske planote in pregona več deset tisoč Sircev? Izrael podpihuje vojno in je podpiral ISIL, da bi iz Sirije naredil nedržavo kot sta Libija in Somalija, ker je Sirija (in Egipt) Izrael vedno najbolj ogrožala. ZDA se obnašajo kot izraelski cucek, čeprav si v Siriji delajo samo škodo, zblojena EU pa kot nedonošeno otroče. Izraelu je vseeno, če se v Siriji pobijajo še 50 let! O izraelski bandi noben ne piše nič, tam zraven sedijo in so nedolžni kot dojenčki!

  Zajebavanje Rusije vidim v tej luči: Izrael vrača Rusiji, ker jim je pokvarila sirski načrt. ZDA so izraelski proxy in zapisi o svetovni židovski zaroti, ki so se brali kot zgodbica, imajo očitno realno podlago. Rusija in Turčija zasledujeta svoj jasni interes, prvi proti islamistom, drugi proti Kurdom, ZDA in Evropa pa si pošiljajo metek za metkom v koleno!

  • Borut Stari

   Nihče od vas ne vidi, da se globalno dogaja spopad dveh civilizacij. Zmagovalca, v tem spopadu, ne bo.Zmagala bosta na koncu lakota in smrt.

 • garfi

  na murgelski rtvZLO palestinka blebeta:
  med napadom se je vse treslo, MOJ MOŽ PA JE BIL PRI SVOJI DRUGI ŽENI
  takšne palestince naši rdeČĆkarji podpirajo
  jasno, oboji so popolni primitivci in teroristi

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!