fbpx

Palestinski teroristi pod krinko poletnih taborov usposabljajo otroke za vojno

Urjenje otrok - vojakov v poletnih taboriščih (Foto: Twitter)

Hamas in Palestinski islamski džihad (PIJ), vodilni palestinski teroristični skupini, ki delujeta v Gazi, sta ustanovili več teh poletnih taborišč oziroma taborov za usposabljanje otrok za naslednjo vojno z Izraelom. Teroristične organizacije za spodbujanje registracije uporabljajo majski konflikt z Izraelom, najhujše nasilje v zadnjih letih. Po poročilih, ki so jih objavili tudi nekateri tuji mediji, se je že prijavilo vsaj 50 tisoč otrok.

Da obstajajo otroški vojaški tabori, je prišlo na dan, potem ko je član Fundacije za obrambo demokracij (FDD) na Twitterju objavil več fotografij, na katerih najstniki, stari od 14 do 17 let, vadijo z orožjem, pod nadzorom odraslih borcev. Organizacijo UNICEF, zadolženo za skrb za otroke v regiji, so pozvali, naj se terorističnim organizacijam prepreči novačenje še več mladoletnikov. Čeprav so se na družbenih omrežjih večkrat pojavile slike islamističnih otrok – vojakov, je mednarodna skupnost nedavno napadla Izrael, zaradi smrti otrok iz Gaze, do katerih je prišlo med vojno. New York Times je Izrael obtožil, da je ciljal na otroke, kasneje pa je postalo jasno, da sta Hamas in PIJ otroke namerno postavila na bojišče, da bi jih lahko ranili ali ubili. Obe teroristični skupini sta že v preteklosti uporabljali otroke kot ščite, da bi bilo videti, da je Izrael umoril nedolžne civiliste.

“Nekatere civilne žrtve v Gazi med nedavnim konfliktom maja 2021 so bili otroci – vojaki, ki so bili rekrutirani in prisiljeni v boj za palestinske teroristične skupine. V tem primeru Hamas in PIJ nosita neposredno odgovornost tudi za smrt teh palestinskih otrok,” je Mednarodni pravni forum zapisal v pismu, poslanem UNICEFU, in od organizacije zahteval takojšnje ukrepe za zaprtje teh taborišč in zaščito otrok v Gazi.  “UNICEF mora takoj in brez zadržkov ukrepati, da se prepreči nadaljevanje takšnih brezvestnih grozot in zlorabe otrok v Gazi, pa tudi, da palestinske teroristične skupine Hamas in PIJ odgovarjajo za ta grozljiva kazniva dejanja,” so zapisali v Mednarodnem pravnem forumu. Jonathan Schanzer, podpredsednik za raziskave pri Fundaciji za obrambo demokracije, je dejal, da v teroristične vojaške tabore vodi stalen dotok najstnikov iz Gaze, ki otroke ne samo usposobi za boj, temveč jih indoktrinira v militantni ideologiji, ki narekuje izraelsko uničenje. “Na vse to bi morali gledati kot na vojne zločine. In tu niti niso vključeni predori in druge vojaške infrastrukture, ki jih Hamas gradi pod šolami in okoli njih,” je dodal.

Sara Bertoncelj