fbpx

Papež Frančišek: Cerkev naj bo manj obsojajoča

Foto: epa

Papež Frančišek je z nedeljsko mašo sklenil redno škofovsko sinodo o družini, ki naj bi začrtala prihodnjo usmeritev katoliške cerkve glede zakonske zveze, splava in drugih podobnih vprašanj.

Tritedenska sinoda je obravnavala cerkvena stališča glede družinskih razmerij in je v končnem poročilu, ki je bilo objavljeno v soboto, previdno odprla vrata ločencem in neporočenim parom, ni pa prinesla odločilnih stališč do istospolno usmerjenih.

Papež: Brez grajanja
Med mašo v baziliki sv. Petra papež Frančišek ni podrobno omenjal neortodoksnih življenjskih stilov, a je poudaril, da je naloga Cerkve, da “ljudi spravi v stik s sočutnim usmiljenjem” Boga, in to “brez grajanja”. Papež je prav tako spomnil, da vera ni mehanska vaja, omejena s pravili in urniki, “kjer je vse navedeno”, poroča STA. Papež je ob tej priložnosti tudi pozval, naj bo Cerkev manj obsojajoča in bolj odprta za tiste, ki ne sledijo strogo njenim naukom.

Bodo ponovno poročeni zopet deležni obhajila?
Glede vprašanja ponovno poročenih ločencev se dokument izreka, da se razmere teh parov obravnavajo od primera do primera. Ob tem so škofje pozvali k večji integraciji teh parov v Cerkev. A kljub temu v poročilu ni izrecno zapisano, da sledi konec dosedanjemu načelu, da ponovno poročeni niso deležni obhajila.

“Vsakega človeka je potrebno obravnavati s spoštovanjem, ne glede na njegovo spolno usmerjenost”
Istospolno usmerjene dokument omenja samo v enem odstavku, ki poudarja, da je treba vsakega človeka ne glede na njegovo spolno usmerjenost, obravnavati s spoštovanjem. Ukvarja se tudi s tem, kako lahko duhovniki podprejo družine, ki imajo svojce s “homoseksualnimi tendencami”. Poroke med istospolnimi pari dokument zavrača.

Cerkev mora po drugi strani stati ob strani družinam s starši samohranilci ne glede na vzrok, zakaj je v družini samo en starš.

Ničelna toleranca do pedofilije
V dokumentu so potrdili še stališče “ničelne tolerance” do pedofilije. Glede nasilja v družinah so poudarili pomen sodelovanja s pravosodjem za razjasnitev primerov. Ob tem je treba prizadete družine podpirati, so dodali.

N. K.