fbpx

Papež emeritus Benedikt XVI opozarja, da je Cerkev na robu propada?

Foto: epa/iStock

Papež emeritus Benedikt XVI je na pogrebu kardinala Joachima Meisnerja oznanil streznitveno sporočilo, in sicer je prek svojega tajnika sporočil, da je bil naravnost presunjen nad kardinalovo zmožnostjo, da živi v globokem prepričanju, da Gospod nikoli ne zapusti svoje Cerkve, tudi takrat ne, ko čoln vsebuje toliko vode, da je na robu prevrnitve. 

“Cerkev se je znašla v žgoči potrebi po prepričljivih pastirjih, ki so se zmožni upirati diktaturi miselnosti našega časa in ki vztrajno živijo ter razmišljajo v skladu z vero,” je zapisal papež Benedikt v sporočilu, ki ga je prebral nadškof Georg Gänswein, njegov osebni tajnik, in dodal, da je to razlog, zakaj se je Meisner tako težko odpovedal svojemu služenju.

Ob koncu govora pa je med drugim poudaril, da je papeža ganilo, kako je bil pokojni sposoben odpuščanja v svojem zadnjem obdobju življenja in mišljenja, da Gospod nikoli ne zapusti svoje Cerkve, tudi ko je na čolnu toliko vode, da je ta na robu prevrnitve.

Foto: epa

Odgovora na dubio ni dočakal
Meisner, ki je bil star 83 let, je bil eden izmed štirih kardinalov, ki je papežu Frančišku poslal sporočilo, v katerem je izrazil dvom glede tega, ali je papeževa okrožnica Amoris Laetitia v skladu s katoliško moralo. Kljub temu, da pokojni žal nikoli ni dočakal papeževega odgovora, je ta odobril možnost za dvom glede tega, da lahko tisti, ki živijo v prešuštvu, prejmejo sveto obhajilo.

Foto: iStock

Odvetnik Kurt Martens za področje kanonskega prava je povedal, da je bilo sporočilo papeža Benedikta izjemna diplomatska oblika podpore sporočilu kardinalov. Junija 2017, ko je Benedikt spoznal nove kardinale, poleg  papeža Frančiška, pa jim je v kratkem sporočilu dejal: “Gospod na koncu vedno zmaga.”

N. Ž.