fbpx

Papež Frančišek bo na Madagaskarju obiskal slovenskega dobrotnika Petra Opeko

Pedro Opeka (Foto: Youtube)

V okviru svojega obiska v Afriki bo papež Frančišek obiskal tudi znanega slovenskega misijonarja Petra Opeko in skupnost Akamasoa, v kateri ta deluje na Madagaskarju. Opeka od obiska pričakuje predvsem vzpodbude za nadaljnje delo in pozive k pravičnosti. Ob tem dodaja: “Komur se bo uspelo rokovati s papežem, bo to zanj že raj na zemlji.”

V sredo je papež Frančišek začel z obiskom Afrike, v okviru katerega bo pod sloganom “sprava, upanje, mir” obiskal tri države, v katerih Cerkev aktivno deluje med revnimi: Mozambik, Madagaskar in Mavricij. Med drugim se bo na Madagaskarju po poročanju Radia Ognjišče srečal tudi s slovenskim misijonarjem Petrom Opeko in odprl slavje ob 30-letnici skupnosti Akamasoe, v kateri ta deluje.

Frančišek prvič prihaja na Madagaskar, ki ga pestita revščina in korupcija
Prebivalcem Akamasoe in celotnemu glavnemu mestu Antananarivo bo papež podelil blagoslov v kamnolomu, pri čemer namerava skupnost Frančiška tudi presenetiti, o čemer je Opeka povedal: “Mi ga lahko presenetimo samo z našim veseljem, našo iskrenostjo, petjem. Prvič bo prišel na Madagaskar in če bo sprejet z ljubeznijo, veseljem, nasmehom, gestami, ki izražajo prisrčen sprejem, bo papež prevzet.” Opeka upa, da bo papež med svojim obiskom spregovoril tudi o korupciji v državi: “To je krivica, ki vpije v nebo. Prepričan sem, da bo povedal jasne besede našim politikom, naj si prizadevajo za otroke, mladino; in da bi bilo več pravičnosti, da bi se bogastvo razdelilo med vsemi državljani.” Ob tem pričakuje, da bo papež prebivalce Akamasoe spodbudil k nadaljevanju njihovega dela ter med njimi in vsemi prebivalci Madagaskarja vzbudil upanje, “ker so poraženi, saj prejšnji voditelji niso ničesar naredili. Obljubljali so jim vse, naredili pa nič”. Opeka dodaja še: “Komur se bo uspelo rokovati s papežem, bo to zanj že raj na zemlji.”

Pedro Opeka v skupnosti Akamasoa (Foto: YouTube)

Ob Opeki v nedeljo tudi drugi slovenski misijonarji
Opeki se bodo ob papeževem obisku v nedeljo pridružili tudi drugi slovenski misijonarji, ki delujejo na Madagaskarju. “Vsem slovenskim misijonarjem se nam topi srce ob tem. Peter je gotovo tisti, ki ima posebno mesto v Katoliški cerkvi na Madagaskarju, ampak mi kot duhovniki, med seboj povezani, delimo to veselje. Še več kot to, mi kot duhovniki bomo šli nato na podeželje, z ljudmi naprej. To je novi ogenj za nas, novo veselje za nas, da ljudem lahko povemo: Poglejte, sam papež je potrdil, kar delamo,” je povedal eden izmed njih, Tone Kerin. Podobnega mnenja je tudi misijonar Jože Adamič, ki bo v Antananarivo pripotoval iz 650 kilometrov oddaljenega Marofarihyja in poudarja: “Po celem otoku se pripravlja z molitvijo. Po medijih se govori samo o papežu. Zastave so že postavljene, plakati nalepljeni, prodajajo se majice in druge stvari. Priprava je tako zelo pompozna.” V priprave na obisk je vključen celo malgaški predsednik, kar je potrdil Janez Krmelj, ki deluje v tisoč kilometrov oddaljeni škofiji Farafangana.

Prestolnica Madagaskarja Antananarivo (Foto: Wikipedia)

Rajko Golob