fbpx

Papež Frančišek: Džihadistični napadi so ubijalska norost

Papež Frančišek Foto: STA

Vladnim voditeljem je papež Frančišek priporočil, naj se spopadejo z revščino, ki omogoča razcvet fundamentalizma. Džihadistične napade po svetu je  označil za ubijalsko norost, nihče ne more nikoli ubijati v Božjem imenu.

Poglavar 1,2-milijardne katoliške cerkve papež Frančišek je v govoru pred vatikanskim diplomatskim zborom izrazil obžalovanje, ker se vera še vedno izrablja kot izgovor za zavračanje, marginalizacijo in nasilje. Osemdesetletni argentinski papež je ob tem omenil s fundamentalizmom navdahnjeni terorizem, ki je v letu 2016 terjal žrtve v Afganistanu, Bangladešu, Belgiji, Burkini Faso, Egiptu, Franciji, Nemčiji, Iraku, Jordaniji, Nigeriji, Pakistanu, Tuniziji, Turčiji in ZDA.

“Opravka imamo z ubijalsko norostjo, ki v igri za prevlado in oblast zlorablja Božje ime za sejanje smrti. Zato vse verske oblasti pozivam, naj se pridružijo soglasni ugotovitvi, da nihče ne more nikoli ubijati v imenu Boga. To so nizkotna dejanja, ko za ubijanje zlorabljajo otroke, kot se je dogajalo v Nigeriji, ali ciljajo na ljudi med molitvijo, kot se je zgodilo v koptski katedrali v Kairu, ali na potnike oz. delavce, kot je bilo v Bruslju, ali na mimoidoče na ulicah mest, kot sta Nica in Berlin, ali preprosto na ljudi, ki praznujejo prihod novega leta, kot je bilo v Istanbulu,” je dejal papež Frančišek.

B. J., STA