Papež Frančišek na Lezbosu: Ne izgubite upanja!

Dobrodošel papež Frančišek (foto: epa)

Papež je le prispel na končno destinacijo dolgo napovedovane poti na Lezbos, na prvi otok v Evropski uniji, na katerega stopijo migranti. Na otoku so ga je pričakali grški predsednik Aleksis Tsipras, ekumenski patriarh Bartolomej ter atenski pravoslavni nadškof Fragkiskos Papamanolis. Namen papeževega obiska je preusmeriti pozornost sveta na humanitarno krizo, ki se odvija na otoku. 

Verski dostojanstveniki so na otoku najprej obiskali begunsko taborišče Moria, kamor so prispeli z minibusom. V taborišču je trenutno nastanjenih približno 2500 migrantov, med njimi je tudi veliko mladoletnih otrok. Dostojanstveniki so nato obiskali migrantske družine, ki nameravajo zaprositi za azil ali so zanj zaprosile, kasneje pa je imel vsak svoj govor na mestu, kjer navadno poteka registracija migrantov, ko prispejo v tabor.

Papež Frančišek: Ne izgubite upanja
Frančišek je v svojem govoru povedal, da migranti niso sami po svoji volji zapustili svojih domov in je njihovo stisko prepoznal, ko so se morali odpraviti proti Evropi, ne da bi vedeli, kaj jih tam čaka. “To je sporočilo, ki vam ga želim pustiti: ne izgubite upanja! Največji dar, ki vam ga lahko damo, je ljubezen: usmiljen pogled, pozorno poslušanje in razumevanje, spodbudna beseda, molitev,” je povedal Frančišek. 

Foto: epa

Foto: epa

Papež zaradi kulturnih razlik ni podal roke ženskam
Papeža so pri prihodu pričakali številni otroci in ženske, ki pa jim, iz spoštovanja kulturnih razlik, ni ponudil roke. Kasneje, ko je stopil mimo številnih moških, se je z njimi rokoval, od otrok pa je prejel risibice, ki so prikazovale prizore iz njihovega življenja na poti.

Države naj uredijo status begunca tistim, ki to res so
Predstavniki krščanskega občestva so podpisali skupno izjavo, v kateri kličejo h končanju vojne na Bližnjem vzhodu, k dolgotrajnemu miru ter za vrnitev dostojanstva tistih, ki so morali zapustiti svoje domove. Države so pozvali, naj uredijo status begunca vsem, ki to res so.

Ž. K.