Papež Frančišek pozval mlade, naj se uprejo težnji po izolaciji in umiku v “virtualne svetove”

Foto: epa

Papež Frančišek je v svojem sporočilu za javnost ob svetovnem dnevu mladih 2020  mlade opozoril na “zelo razširjen digitalni narcizem, ki prizadene tako mlade kot odrasle”. “Dandanes smo pogosto povezani, ampak ne komuniciramo,” je pripomnil.

Zaradi nepremišljene uporabe elektronskih naprav smo lahko nenehno prilepljeni na zaslon.” Papež Frančišek je pozval h “kulturni spremembi” in mlade pozval, da naj se upirajo težnji po izolaciji in umiku v “virtualne svetove”.

“Jezus nas poziva, da sprejmemo resničnost, ki je mnogo več kot navidezna,” vztraja papež. “To ne vključuje zavračanja tehnologije, temveč njeno uporabo kot sredstvo in ne kot cilj. Če mladi dvignejo oči z zaslonov in tvegajo, da bodo spremenili svet, bodo lahko mladi razmišljali o nebesih, zvezdah in svetu okoli vas,” je dejal papež.

Foto: epa

V svojem sporočilu ob svetovnem dnevu mladih, ki se bo praznoval 5. aprila, je mlade pozval k večji odmaknjenosti od sveta elektronskih komunikacij. “Kaj pa moja sposobnost videnja? Ko pogledam stvari, ali natančno pogledam, ali je to bolj podobno temu, ko hitro pregledujem tisoče fotografij ali socialnih profilov na svojem mobilnem telefonu?”, je vprašal Frančišek.

Dolgoročno bo to neizogibno vodilo v nesrečo
“Kako pogosto smo očividci dogodkov, ne da bi jih kdaj doživeli v realnem času! Včasih je naša prva reakcija fotografiranje z mobitelom, ne da bi se sploh trudil pogledati v oči vpletenih oseb,” je nadaljeval in dodal, da vse to vodi v “digitalni narcizem”. Prepričan je, da vse preveč ljudi živi na ta način! “Dolgoročno bo to neizogibno vodilo v nesrečo, apatijo in v občutek zdolgočasenosti nad življenjem, z naraščajočim občutkom praznine in frustracije,” je po poročanju opozoril papež, hkrati pa mlade spodbudil, naj se umaknejo in se posvetijo drugimi ljudmi, zlasti tistimi, ki so pomoči potrebni.

Hana Murn