fbpx

Papež Frančišek – prejemnik prestižne nagrade Karla Velikega

Papež Frančišek (foto: EPA).

Papež Frančišek je 58. prejemnik nagrade Karla Velikega, ene izmed najbolj prestižnih evropskih nagrad. Nagrado, ki se jo podeljuje za vrhunske prispevke k enotnosti Evrope, navadno podeljujejo v nemškem mestu Aachnu, tokrat pa so jo voditelji EU (Jean Claud Junker, Martin Schultz in Donald Tusk) nagrado izjemoma podelili v Vatikanu. 

“Dobro bi bilo, če bi se obrnili, ki očetom Evrope. Bili so pripravljeni iskati alternativne in inovativne poti v svetu, ki je bil poškodovan zaradi vojne. Ne samo, da so drzno osnovali idejo o Evropi, drznili so si tudi radikalno spremeniti modele, ki so do tedaj vodili samo do nasilja in uničenja. Drznili so si iskati večplastne rešitve za vedno večje skupne probleme,” je dejal papež ob podelitvi nagrade, priložnost pa je izkoristil tudi za poziv k radikalni socialni ekonomiji, ki bi služila mnogim in ne samo peščici, poroča AFP.

Odločitev o prejemniku nagrade za leto 2015 je razglasil izvršilni odbor v preteklem letu. Ob razglasitvi so omenili papežev govor v evropskem parlamentu, v katerem je poudaril sporočilo miru in razumevanja, pa tudi sočutja, tolerance, solidarnosti in intergritete, ki označuje njegov pontifikat. “V časih, ko mnogo državljanov Evrope išče orientacijo, njegova svetost papež Frančišek oddaja sporočilo ljubezni in spodbude,” so zapisali v izjavi.

Nagrada nosi ime Karla Velikega, vladarja frankovskega kraljestva in ustanovitelja Svetega rimskega cesarstva, naddržavne tvorbe, ki je obsegala območja današnje Slovenije, Nemčije, Avstrije, Švice, Belgije, Poljske, Nizozemske, Italije in Luksemburga. Nagrada se podeljuje od leta 1949 leta naprej. Do sedaj so bili dobitniki nagrade nemška predsednica Angela Merkel, predsednik evropskega parlamenta, Martin Schultz, Donald Tusk in drugi, omenjeni pa se bodo udeležili tudi podelitve v Vatikanu. Nagrado je do sedaj prejel samo en papež, in sicer papež Janez Pavel II.

Papeži navadno ne sprejemajo nagrad, zato so pričakovanja pred podelitvijo, ki bo potekala v Apostolski palači, velika. Medije in javnost zanima predvsem vsebina papeževega govora, saj ga mnogi imenujejo kar “vest Evropskega parlamenta“, poroča Romereport.

Ž. K.