Papež Frančišek se pripravlja na križev pot

Papež Frančišek (Foto: epa).

Z bogoslužjem v baziliki sv. Petra se je papež Frančišek danes, na veliki petek, v Vatikanu spomnil na Jezusovo trpljenje in njegovo smrt. Po branju iz Svetega pisma in veliki priprošnji so današnje velikonočne slovesnosti osredinjene na čaščenje križa.

Na veliki petek se kristjani spominjajo dneva, ko je Jezus po svetopisemskih zapisih trpel in umrl na križu, hkrati pa je to edini dan v letu, ko v katoliški cerkvi nimajo maše oziroma imajo le bogoslužje. V Cerkvi na ta dan velja strogi post.

Križev pot
V Vatikanu bo zvečer papež Frančišek z verniki z vsega sveta v rimskem Koloseju tradicionalno molil križev pot. Pričakujejo, da se bo te slovesnosti udeležilo več deset tisoč vernikov. Besedila za 14 meditacij za križev pot je napisal italijanski kardinal Gualtiero Bassetti, nadškof Perugie. Besedila so med drugim osredinjena na trpljenje razbitih družin, brezposelnih ter mladih brez možnosti za zaposlitev, pa tudi na v holokavstu umorjene Jude in muke zlorabljenih otrok.

Križev pot je najdaljša velikonočna liturgija in traja skorajda tri ure. Velja za najbolj čustveno liturgijo velikega tedna. Naslednji vrhunec bo papeževa nedeljska velikonočna maša na Petrovem trgu ter velikonočno voščilo mestu in svetu (urbi et orbi).

A. Ž., STA