fbpx

Papež Frančišek uspešno prestal operacijo: buden je in diha brez pomoči

Papež Frančišek (Foto: STA)

Papež Frančišek je bil sinoči operiran na debelem črevesju, operacijo pa je uspešno prestal in se počuti dobro. Buden je, diha brez pomoči, vseeno pa naj bi v bolnici ostal še sedem dni, so sporočili iz Vatikana.

Matteo Bruni, odgovorni pri vatikanskem tiskovnem uradu je dejal, da bil poseg načrtovan, 84-letnega papeža pa so na rimsko polikliniko Gemelli sprejeli včeraj popoldne. Deset članska operacijska ekipa je poskrbel za uspešno operacijo, ki je trajala okoli tri ure.

Papež ima namreč simptomatsko divertikularno stenozo črevesa, zaradi te bolezni pa lahko na steni črevesja nastanejo izrastki, ki se lahko vnamejo in lahko povzročijo bolečino. Ima pa tudi druge težave v predelu trebuha, so še sporočili iz Vatikana.

Bolnica, kjer je papež Frančišek prestal operacijo (Foto: epa)

Operacija, ki je potekala pod splošno anestezijo, je bila uspešna. To pa je njegova prva hospitalizacija, odkar je leta 2013 postal papež. Poleg tega, ga pesti še več drugih zdravstvenih težav, tudi išias, zaradi tega pogosto hodi s težavo. Frančiška sicer pesti več zdravstvenih težav, med drugim išias: Zaradi bolečin ima včasih težave s hojo, redno pa hodi tudi na fizioterapijo, zato je v začetku letošnjega leta zamudil več prireditev.

Sara Kovač