fbpx

Papež: ”Govorimo lahko o arabski invaziji, to je dejstvo”

Foto: epa

”Danes lahko govorimo o arabski invaziji. To je družbeno dejstvo,” je papež Frančišek dejal o migrantskem valu, ki z Bližnjega Vzhoda prihaja v Evropo. Dejal je, da se je Evropa že iz zgodovine naučila dovolj, in pozval k enotnosti Evrope. ”Evropski narodi si v tej situaciji ne smejo privoščiti egoizma,” je še dodal. 

Papež Frančišek je izjavo o arabski invaziji izrekel v torek med sestankom s francoskim družbenim gibanjem Poissons Roses v papežki rezidenci. ”Evropa je v zgodovini doživela že mnogo invazij, a ji je te invazije vedno uspelo preseči. Naučili smo se iti naprej in zrasti v izmenjavi kultur,” je še dodal papež.

Evropo je pozval k enotnosti in dodal, da si evropski narodi v tej situaciji ne smejo privoščiti egoizma in političnih tekem.

Izpostavil je pomen kulturnih korenin
Papež se je na sestanku dotaknil tudi drugih tem. Med drugim je kritiziral nizko stopnjo rodnosti v državah, kot sta Španija in Italija. ”Evropa bi se morala bolj osredotočiti na promocijo družine,” je dejal papež in dodal, da je prav tako pomembna tudi zavest o kulturnih koreninah posameznikih, poroča Kronen Zeitung.

Še pred časom je papež v Evropo vabil migrante
Za mnoge so kritike papeža Frančiška pravo presenečenje, saj je papež še pred časom dejal, da bi morala Evropa biti bolj solidarna z migranti ter bi jih morala velikodušno pričakati in povabiti v Evropo. Izjava papeža pa je le še en dokaz, da se evropska klima dobrodošlice migrantov počasi spreminja. Že pred dnevi je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk ekonomskim migrantom dejal, naj ne prihajajo v Evropo.

M. G.