fbpx

Papež Janez Pavel I. razglašen za blaženega

Podoba papeža Janeza Pavla I na baziliki svetega Petra. (Foto: epa)

Papež Frančišek je danes nekdanjega papeža Janeza Pavla I. razglasil za blaženega, s čimer je nasmejani papež korak bliže svetništvu.

Ob maši, namenjeni beatifikaciji, se je na Trgu svetega Petra pod dežniki zbralo na tisoče ljudi, vključno z italijanskim predsednikom Sergiom Mattarello. “Papežu Janezu Pavlu je z nasmehom uspelo sporočati dobroto Gospoda,” je med mašo dejal Frančišek. “Kako lepa je Cerkev z veselim, iskrenim in nasmejanim obrazom, ki nikoli ne zapira vrat, nikoli ne otrpne src, se nikoli ne pritožuje ali goji zamer, ne postane jezna ali nepotrpežljiva, ne izgleda mrka in ne trpi za nostalgijo za preteklostjo,” je še povedal.

Po trgu pred Baziliko svetega Petra se je razlegel glasen aplavz, ko je Frančišek Janeza Pavla I. uradno razglasil za blaženega. Obenem so na fasadi bazilike izobesili njegov portret, ki je delo kitajskega umetnika Yan Zhanga, poročajo tuje tiskovne agencije.

Foto: epa

Za svetništvo potrebuje čudež
Postopek za beatifikacijo Janeza Pavla I., ki se je rodil 17. oktobra 1912 kot Albino Luciani na severu Italije, je trajal 43 let. Dekret o priznanem čudežu, ki je bil odobren 13. oktobra lani in je odprl vrata za beatifikacijo, je povezan z ozdravitvijo brazilske deklice z nevrološko boleznijo leta 2011. Janez Pavel I. je po beatifikaciji korak bliže svetništvu. Za priznanje svetništva je sicer potreben še en čudež na priprošnjo blaženega, ki pa se mora zgoditi po njegovi beatifikaciji. Albino Luciani je bil nadškof Benetk, ko je bil 26. avgusta 1978 izvoljen za papeža. Umrl je v noči na 29. september 1978, domnevno zaradi srčnega napada. Star je bil 65 let. Njegovo 33-dnevno papeževanje velja za enega najkrajših pontifikatov v zgodovini Katoliške cerkve. Nasledil ga je Janez Pavel II.

Janez Pavel I. se je pridružil vrsti papežev, ki so bili že razglašeni za blažene ali za svetnike, navaja STA. Med zadnjimi papeži je bil sicer beatificiran Pavel VI., za svetnika pa sta bila razglašena njegova predhodnik Janez XXIII. in Janez Pavel II.

Andrej Žitnik