fbpx

Papež na polnočnici opozoril na trpljenje in pozval k sočutju

Foto: epa

Papež Frančišek je med polnočnico pred več tisoč verniki opozoril na trpljenje ljudi, zlasti preganjanih v vojni in migrantov, pa tudi na trpljenje brezdomcev. Pozval je k sočutju zlasti do otrok, opozoril pa je tudi, da je božič postal talec materializma.

Polnočnico je v baziliki in na Trgu svetega Petra v Vatikanu spremljalo več kot 10 tisoč vernikov. Papež jih je pozval, naj ob spominu na rojstvo Jezusa razmišljajo tudi o otrocih, “ki se skrivajo pred bombardiranjem.”

“Treba je razmišljati tudi o otrocih, ki niso obdani z ljubeznijo matere in očeta, ampak so na svet prišli v vojni, revščini in bežanju. V podzemnem bunkerju, da bi se skrili pred bombardiranjem, na pločniku velikega mesta, na dnu z migranti prenapolnjenega čolna,” je dejal papež.

Opozoril je tudi, da je božič postal talec materializma, ki je zasenčil Boga. Svet je obseden z darili, zabavami in egocentrizmom, je dejal in pozval k več ponižnosti.

Komercializacija povsem zasenčila Boga
“Jezus je bil rojen v hlevu. Nekateri so ga zavrgli, mnogi so bili do njega indiferentni. Tudi danes morda obstaja podobna ravnodušnost, ko božič postaja zabava, ko svetloba komercializacije zasenči Boga, ko smo osredotočeni le na darila in hladni do tistih na robu družbe,”
je še dejal papež Frančišek.

Danes bo papež ob božiču, enem največjih krščanskih praznikov, na Trgu svetega Petra vernikom podelil tudi tradicionalni božični blagoslov urbi et orbi.

Miha Pirih, STA