fbpx

Papež pozval k miru: Videli smo preveč krvi, preveč nasilja

Foto: epa

V luči vojne v Ukrajini je papež Frančišek v tradicionalnem blagoslovu mestu in svetu ob veliki noči pozval h končanju spopadov po vsem svetu. “Videli smo preveč krvi, preveč nasilja,” je poudaril papež pred množico več deset tisoč vernikov, ki so se zbrali na Trgu svetega Petra.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je zatrdil, da se bo kmalu nad to strašno noč trpljenja in smrti dvignila nova zora upanja. “V srcu nosim številne ukrajinske žrtve, milijone beguncev in notranje razseljenih oseb, raztrgane družine, zapuščene starejše, razbita življenja in mesta, zravnana do tal,” je po poročanju STA dejal Frančišek. Ob tem pa je spomnil tudi na veliko trpljenje v konfliktih drugod po svetu, na območjih, kot so Bližnji vzhod, Libanon, Sirija, Jemen, Irak, Afganistan, Libija, Mjanmar in deli Afrike.

Foto: epa

“Videli smo preveč krvi, preveč nasilja (…). Nehajmo kazati mišice, medtem ko ljudje trpijo,” je pozval papež in dodal prepričanje, da je mir možen, mir je namreč dolžnost, mir je primarna odgovornost vsakega. Prav tako je papež pozval tudi k prostemu dostopu do svetih krajev v Jeruzalemu, kjer je bilo v zadnjih dneh v spopadih ranjenih na desetine ljudi. “Naj Izraelci, Palestinci in vsi prebivalci svetega mesta skupaj z romarji izkusijo lepoto miru, živijo v bratstvu in svobodno dostopajo do svetih krajev ob medsebojnem spoštovanju pravic vsakega,” je poudaril.

Foto: epa

Danes zjutraj je papež daroval jutranjo vstajenjsko mašo. Po dveh letih omejitev na račun pandemije tokratne velikonočne slovesnosti v Vatikanu spet potekajo kot običajno, dovoljena je tudi navzočnost vernikov. Frančišek se je v soboto zvečer udeležil velikonočne vigilije in prebral pridigo, v kateri je obsodil brutalnost vojne v Ukrajini. Papež zaradi bolečin v kolenih in kolkih prvič ni sam vodil velikonočne vigilije. Tokrat je to vlogo prevzel italijanski kardinal Giovanni Battista Re.

Peter Truden