fbpx

Papež se je ob zaključku svojega 35. apostolskega potovanja zavzel za Božič

Papež Frančišek v Grčiji. (foto: epa)

Včeraj se je zaključilo papeževo 35. apostolsko potovanje v svojem pontifikatu, obiskal pa je tudi Ciper in Grčijo. Papež Frančišek je svojo vrnitev v Rim tradicionalno proslavil s svojim odhodom v baziliko sv. Marije Velike in na oltar pod podobo Device položil šopek cvetja, med potjo nazaj pa je na papeškem letalu odgovarjal na vprašanja novinarjev, ki so potovali z njim. 

Tema pogovorov in vprašanj novinarjev v letalu so bila predvsem aktualna politično-družbena dogajanja v Evropi, o katerih je papež Frančišek povedal svoje mnenje, ob tem je opozoril, da se Evropa odmika od demokracije, pojasnil je svoj vidik na migracijsko krizo, komentiral spolne zlorabe v cerkvi in odstop pariškega nadškofa, prav tako pa se je dotaknil predloga dokumenta Evropske unije o božiču in bratstvu s pravoslavnimi. 

Kot največji grožnji demokraciji izpostavi “razvodenelost lastne istovetnosti” pod pritiski močnejših političnih, kulturnih in gospodarskih modelov in populizem, ki ga definirajo lažne in všečne obljube z namenom ugajanja širši publiki. Pazljivi moramo biti, da vlade – desne ali leve – ne zdrsnejo na pot populizma,” je opozoril papež Frančišek. Evropsko unijo bi se morala za svoj obstoj upreti “ideološki kolonizaciji” in se osredotočiti na ideale svojih ustanovnih očetov.

Papež Frančišek (Foto: epa)

Naklonjen vključevanju migrantov pod pogojem enotnosti EU
Papež, ki je tudi sam potomec italijanskih izseljencev v Argentino, je naklonjen sprejemanju in vključevanju migrantov, saj meni, da je to naša moralna človeška dolžnost z besedami: “Kdor postavlja zidove, izgubi občutek za zgodovino, za lastno zgodovino. Za čas, ko je bil tudi sam tako rekoč suženj v tuji deželi.” Kljub svoji empatiji pa se zaveda, da je za uspešne dogovore in usklajevanje razdeljevanja migrantov nujno, da imamo Evropsko unijo, ki bi morala poenotiti mnenja držav članic v reševanju tega problema. Kot tveganje za našo civilizacijo izpostavi tudi morebitno vračanje migrantov v svojo matično državo, sploh zaradi morebitnega problema tihotapljenja ljudi.

Poročila o spolnih zlorabah ni prebral
Poročila neodvisne komisije glede spolnih zlorab v francoski Cerkvi papež ni želel preveč komentirati, saj poročila sam ni prebral, je pa dobil pojasnilo s strani francoskih škofov, s katerimi se bo ponovno sestal ta mesec. Prav tako svoj nejasni odgovor upraviči s trditvijo, da “obstaja nevarnost, da načina reševanja problema v tistih časih, danes ne moremo dovolj stvarno oceniti” in da “ne smemo prehitro obsoditi celotnega obdobja, v katerem so ljudje razmišljali povsem drugače kot danes in so imeli popolnoma drugačna spoznanja.”

Nadškof odstopil zaradi “govoric”
Po mnenju mnogih je Frančišek zelo hitro sprejel odstop pariškega nadškofa Michela Aupetita, s čimer je presenetil javnost. Michel Aupetit je po incidentu zaradi domnevnega “dvoumnega” razmerja ponudil svoj odstop s položaja nadškofa in izjavil, da je to storil “da bi ohranil škofijo pred delitvijo, ki jo sum in izguba zaupanja še naprej povzročata”. To pojasni papežev odgovor medijem, ko pove, da ne glede na Aupetitovo “nepopolno” kršitev 6. božje zapovedi, še vedno to ni najhujši greh, da grešimo vsi, vendar je zaradi govoric” v javnosti, ne zaradi “greha, kajti greh ostane, kot Petrov, kot moj, kot tvoj,” Aupetit izgubil avtoriteto, ki je potrebna za opravljanje nadškofovske službe v Parizu.

V bližnji prihodnosti morebitno srečanje v Moskvi
Papež Frančišek je omenil tudi temeljno edinost krščanstva in izrazil željo po učenju od Pravoslavne cerkve, ki je v sinodalnosti zelo izkušena, ravno sinodalnost pa je nekako naš skupen cilj, proces povezovanja. Frančišek je naznanil tudi svoje srečanje z ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom v bližnji prihodnosti, zaradi katerega je pripravljen odpotovati tudi v Moskvo.

Za konec se je dotaknil tudi predloga dokumenta Evropske unije o črtanju besed, kot sta “Božič” in “Marija”, kar je komentiral kot “anahronizem”, saj so to poskušali že mnogi diktatorji v zgodovini, vendar vedno neuspešno.

Tanja Brkić