Papež se je zahvalil Madžarski, ker sprejema ukrajinske begunce

Papež Frančišek na Madžarskem (Foto: epa)

Papež Frančišek se je danes, drugi dan obiska na Madžarskem, srečal z revnimi in begunci. Poglavar Rimokatoliške cerkve je posvaril pred brezbrižnostjo ter se zahvalil Madžarski, ki je sprejela ukrajinske begunce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Približno 600 beguncev – večinoma iz Ukrajine – in revnih ljudi je poslušalo papeža v cerkvi svete Elizabete v Budimpešti, medtem ko se jih je zunaj zbralo še približno tisoč.

Vesel sem, da sem tukaj med vami,” jim je dejal papež. Zahvalil se je tudi madžarski Cerkvi, ker je “sprejela toliko beguncev, ki prihajajo iz Ukrajine”. Potem ko je prisluhnil nekaterim njihovim zgodbam, med drugim zgodbi Olega Jakovljeva, očeta petih otrok, ki je pobegnil iz Ukrajine, se je papež zahvalil Madžarski, “ker je sprejela – ne le velikodušno, ampak tudi z navdušenjem – toliko beguncev iz Ukrajine.

Madžarska vlada pomaga beguncem, nezakonite migrante zavrača
Ob petkovem prihodu na tridnevni obisk na Madžarsko je 86-letni papež poudaril “potrebo po odprtosti do drugih” ter posvaril pred “umikom vase” in delitvami. Vlada premierja Viktorja Orbana je sprejela tiste, ki bežijo pred vojno v sosednji Ukrajini, poroča AFP.

Foto: epa

Sara Kovač