Papež zaključuje obisk na Portugalskem: Okaral jih je zaradi evtanazije in poudaril mir v Ukrajini

Papež (foto: EPA)

Papež Frančišek je danes v okviru Svetovnega dneva mladih vodil mašo na prostem v lizbonskem parku Tejo. Zadnji dan svojega obiska na Portugalskem pa je izkoristil tudi za srečanje s prostovoljci, ki so pomagali pri organizaciji in podpori Svetovnega dneva mladih, ki se je prav tako sklenil danes. 

Papež se je od srede, ko je prispel v Lizbono, srečal s številnimi predstavniki Cerkve, države in civilne družbe. Na srečanjih je izpostavil pomen boja proti podnebnim spremembam in revščini ter pozval Evropo, naj prevzame vlogo posrednice za mir v Ukrajini. Okaral jih je tudi zaradi legalizacije evtanazije. “Z življenjskimi tegobami se spopadate z napačnimi rešitvami, kot je lahek dostop do smrti, priročen odgovor, ki se zdi sladek, a je v resnici bolj grenak od morske vode.” Pomembno je bilo tudi srečanje z žrtvami spolnih zlorab s strani duhovnikov, ko je poudaril, da je treba prisluhniti tesnobnemu kriku žrtev spolnih zlorab. Na Portugalskem so nedavno v poročilu izpostavili, da je bilo skoraj 5000 otrok žrtev spolnih zlorab s strani duhovščine.

Papež je urnik na svoji prvi poti v tujino od junijske operacije napolnil s številnimi aktivnostmi. Med drugim je imel v petek na programu križev pot, v soboto pa je obiskal romarsko središče Fatima, severno od Lizbone. Večkrat se je srečal tudi s številnimi mladimi, ki se udeležujejo največjega katoliškega dogodka Svetovnega dneva mladih.

Svetovni dan mladih običajno vsake dve ali tri leta privabi množice vernikov, ki se družijo na kulturnih, duhovnih in glasbenih dogodkih. Lizbona bi morala dogodek gostiti že lani, a so ga preložili zaradi pandemije. Po pričakovanju organizatorjev se bo v portugalski prestolnici zbralo milijon mladih.

Sara Kovač