fbpx

Papeževa poslanica za 2016: Premagaj brezbrižnost in osvoji mir

Papež Frančišek (foto: printscreen/youtube).

V Katoliški cerkvi danes obeležujejo svetovni dan miru, ki letos nosi geslo Premagaj brezbrižnost in osvoji mir. Papež bo praznične slovesnosti danes vodil v Vatikanu, slovesne maše pa bodo tudi po slovenskih škofijah.

V poslanici je papež opozoril, da je poglaviten razlog za to, da v svetu ni miru, brezbrižnost. Ta je po njegovem presegla okvir individualnega in dobila globalne razsežnosti ter ustvarila pojav “globalizirane brezbrižnosti”.

Brezbrižnost do Boga in ljudi
Dve od oblik brezbrižnosti sta po navedbah papeža brezbrižnost do bližnjega in brezbrižnost do Boga. Obe brezbrižnosti lahko po njegovih navedbah “preideta v pasivnost in neangažiranost, ki ohranjata krivice in hudo družbeno neravnovesje, kar lahko ob danem trenutku pripelje do konfliktov”.

Zato je papež pozval k spreobrnitvi srca, še posebej k solidarnosti. “Solidarnost je trdna in trajna odločitev, da se bomo zavzemali za skupno dobro, za dobro vseh in vsakogar, kajti dejansko smo vsi odgovorni za vse,” je zapisal.

 

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) poroča: V Sloveniji je bilo konec leta 2014 2.062.731 prebivalcev, od tega 1.523.040 katoličanov, kar predstavlja 73,8-odstotni delež. V šestih (nad)škofijah je delovalo 11 (nad)škofov, 1066 škofijskih in redovnih duhovnikov, 519 redovnic, 626 laiških katehistinj in katehistov ter 29 stalnih diakonov. V 459 župnijskih in območnih Karitas je več kot 10.000 prostovoljcev pomagalo 106.294 ljudem v stiski.

Tokrat poteka že 49. svetovni dan miru. Gre za pobudo papeža Pavla VI., obhaja pa se vsako leto 1. januarja.

V. V., STA