fbpx

Paragvaj prekinil diplomatske stike s socialistično Venezuelo! Sledijo pa mu tudi druge južnoameriške države!

Foto: epa

Predsednik Paragvaja Mario Abdo Benítez je v luči vnovične inavguracije Nicolasa Madura na čelo predsednika Venezuele najavil, da bo država zaprla ambasado v Caracasu in umaknila svoje diplomate. Paragavaju pa so se pri obsodbi Madura pridružile tudi druge južnoameriške države. 

“Vlada Republike Paragvaj se je odločila, da prekine diplomatske stike z Venezuelo, zapre ambasado in odpokliče paragvajski diplomatsko osebje,” je dejal Benítez in dodal, da njegova odločitev ne bo vplivala na izpolnjevanje mednarodnih zavez pri pomoči državi v težavah. Ob tem pa je izrazil solidarnost z venezuelskim ljudstvom.

Kmalu po tem, ko je Benítez najavil odločitev, je poti Paragvaja sledil Peru, ki je v luči nelegitimnih volitev odpoklical še zadnjega diplomata v državi. Poleg tega pa je Peru najavil, da bo Maduru in še 100 venezuelskim uradnikom onemogočil vstop v državo. Preko družabnega omrežja Twitter se je oglasil tudi argentinski predsednik Mauricio Macri in prav tako kritiziral Madura ter zapisal, da v Venezueli vlada diktatura, njen vodja pa se na vsak način poskuša posmehovati demokraciji.

Foto: epa

Povprečna teža Venezuelca znaša 24 kilogramov manj
Odkar je leta 1999 na oblast prišel Hugo Chavez, vladavino pa nadaljeval naslednik Nicolas Maduro, se v Venezueli odvija izvajanje socialistične gospodarske politike, za katero so značilni nacionalizacija industrije, nadzor nad cenami in redistribucija bogastva. Ta politika je povzročila katastrofalne posledice, saj ekonomski krizi ni videti konca. S padcem cen nafte po svetu od leta 2014 dalje se je ekonomska kriza še povečala, življenjski pogoji pa so se poslabšali do te mere, da od leta 2015 naprej povprečna teža Venezuelca znaša 24 kilogramov manj, prav tako pa vlada veliko pomanjkanje pitne vode in zdravil, zato ni čudno, da je kar tri milijone ljudi že zapustilo državo.

N. Ž.