Parižani in drugi kristjani po več kot 200 letih prikrajšani za polnočnico v notredamski katedrali

Pariška katedrala Notre-Dame še pred uničenjem. (Foto: epa)

V pariški katedrali Notre-Dame po uničujočem aprilskem požaru letos prvič po več kot 200 letih v torek, na sveti večer, ni bilo polnočnice. S težkim srcem so se francoski katoličani namesto tega zbrali v nekaj sto metrov oddaljeni cerkvi Saint-Germain l’Auxerrois.

Parižani in drugi kristjani so bili prvič po 200 letih prikrajšani za polnočno sveto mašo v katedrali Notre-Dame, saj jo je aprila uničil silovit požar, za katerega obstajajo celo video dokazi, da so ga podtaknili, čeprav oblasti to zanikajo. Pariški tožilci namreč sumijo, da je bil požar posledica malomarnosti. Junija so začeli preiskavo, ki kaže, da bi lahko bil vzrok cigaretni ogorek ali napaka na električni napeljavi.

Od leta 1803, tudi med nacistično okupacijo med drugo svetovno vojno, je v katedrali vedno potekala polnočnica. Zaprta je bila samo med protikatoliškim revolucionarnim obdobjem konec 18. in v začetku 19. stoletja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od leta 2015 dalje, ko so Francijo zajeli številni teroristični napadi, so notredamsko katedralo varovali oboroženi policisti. (Foto: epa)

Francoski predsednik Emmanuel Macron je določil pet let za popolno obnovo osem stoletij stare katedrale, ki je že mesece obdana z gradbenimi odri, nad njo pa se dviga žerjav. Za obnovo so po podatkih francoskega ministrstva za kulturo zbrali skoraj milijardo evrov, poroča STA.

Rok Krajnc