fbpx

Peking je prehitel New York po številu milijarderjev in s tem postal nova svetovna prestolnica milijarderjev

Kitajska, Peking. (Foto: Pixabay)

Svet je uradno dobil novo prestolnico milijarderjev. Prvič v zgodovini je na tem področju Peking prehitel New York, in sicer v skladu s Forbesom, ki je pripravil svoj letni seznam milijarderjev za leto 2021. 

Kitajska prestolnica je leta 2020 pridobila 33 novih milijarderjev, s čimer je osvojila skupno število 100 milijarderjev ter prehitela New York, kjer je prebivalo “zgolj” 99 milijarderjev. New York sicer pokriva 40 odstotkov površine Pekinga, v prvem pa živi 8,4 milijona prebivalcev, medtem ko jih je v kitajski prestolnici okoli 21 milijonov. Najbogatejši prebivalec kitajske prestolnice se imenuje Zhang Yiming, sicer ustanovitelj TiK Tok-a, katerega matično podjetje je ByteDance in je težak 35,6 milijard dolarjev. V New Yorku pa je najbogatejši njegov nekdanji župan Michael Bloomberg, in sicer z neto vrednostjo 59 milijard dolarjev, poroča Business Insider

Dolgo časa so ZDA po številu milijarderjev, prednjačile pred ostalimi državami sveta, vendar pa jih Kitajska bliskovito dohiteva. Kitajska in Hong Kong sta v preteklem letu skupno ustvarila 210 novih milijarderjev, kar je več kot katerakoli druga država na svetu. Kar pet kitajskih velemest se nahaja med desetimi velemesti z največjim številom milijarderjev, vključno s posebno upravno regijo Hong Kong, ki se nahaja na tretjem mestu z 80 milijarderji, Shenzhenom, ki se s 68 milijarderji nahaja na petem mestu in Šanghajem, ki se s 64 milijarderji nahaja na šestem mestu.

Kitajska, Peking. (Foto: Pixabay)

Svet bogatejši za 660 novih milijarderjev
Edino ameriško mesto, ki se je še uvrstilo na seznam, je bil San Francisco na osmem mestu z 48 milijarderji. Najbogatejši Zemljani, so lani postali še bogatejši in to navkljub pandemiji ter gospodarski krizi. Globalno je 660 ljudi postalo novih milijarderjev. Tako je bilo v svetovnem merilu po novem 2.755 milijarderjev, ki so skupaj “tehtali” $ 13,1 bilijona v skladu z lestvico na Forbesu. Pandemija je v resnici še poudarila vrzel med milijarderji in vsemi ostalimi. V ZDA so milijarderji tako obogateli za 44 odstotkov v času pandemije. Istočasno pa je 80 milijonov Američanov izgubilo službe, okoli 8 milijonov pa jih je obubožalo. 

Domen Mezeg